Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grant letar efter sina rötter i Gävle

"Jag känner mig connected med svenskarna", säger Grant Visser. Han kommer från Nya Zeeland men är nu på Sverigesemester och i Gävle för att leta efter sina släktingar.

Annons

Grant Visser besöker Gävle för att leta efter sina släktingar.

Grant Vissers mormor och mamma visade ofta bilder och pratade om den svenska delen av släkten. Grants mormors far hette Carl Martin Berg och var född i Gävle 3 april 1872. Som 21-åring gick han till sjöss och lämnade Sverige för att resa till Australien, men under ett stopp i Kapstaden blev han kär i Grants gammelmormor och blev kvar där.

Grant är själv född i Sydafrika men familjen flyttade sedan till Nya Zeeland. Precis som sin svenske anfader har Grant levt stora delar av sitt liv till sjöss. Jobbet som chefsstewart på miljardärers lyxyachter har tagit honom till stora delar av världen. Nu är han dock mer eller mindre bofast på Ibiza där han träffade sin partner Johan som bor i Stockholm.

– Jag har sett stora delar av världen och måste säga att Sverige nog är det vackraste landet jag har sett. Naturen är underbar här.

Grant spenderar en månad i Sverige nu, mestadels i Stockholm, men några dagar har han vikt till släktforskning i Gävle.

– Sofia på kommunarkivet i Gävle har hjälpt mig jättemycket. Hon har bland annat visat mig min gammelmorfars födelseattest där det står att han är oäkta son till smedsdottern Maria Berg från Ovansjö.

Han har också fått veta att Gävlekvinnan Margit Sundberg, som dog någon gång på 1970/80-talet, ska ha varit syster- eller brorsdotter till Grants gammelmorfar. Grant vet inte om det finns några ättlingar till henne kvar i Gävle, men vill gärna komma i kontakt med dem i så fall.

– Jag är väldigt intresserat av att en del av mig är 100 procent svensk. Jag tror att en persons energi är nedärvd genom generationerna.

Grant har alltid fascinerats av att hans egen syster ser svensk ut, med blont hår och blå ögon, och skulle gärna vilja hitta någon med drag han känner igen.

– Om jag skulle få träffa någon av mina svenska släktingar skulle jag nog börja med att bara sitta och titta på honom eller henne för att leta efter likheter med mig, min syster, mamma eller mormor. Det skulle vara så häftigt!

Fotnot: Vet du något om Grants släktingar Carl Martin Berg eller Margit Sundberg? Hör av dig till redaktionen@arbetarbladet.se så förmedlar vi kontakten.

En trollslända landar på Grant Vissers ben.

Mer läsning

Annons