Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustav åker enhjuling i terräng och branta backar

Gustav Eriksson i Andersberg lärde sig att cykla enhjuling på egen hand när han var tio år. Sedan dess har hans intresse gått upp och ner. Men nu är det på topp.
– Jag ska hålla på tills jag inte kan gå längre, ler han.

Annons

TV: Se Gustav köra ner för Hemlingbybacken med enhjuling.

TV: Så lär man sig att köra enhjuling

Gustav Eriksson vill att fler ska upptäcka sporten som han själv tycker har utvecklats mycket de senaste 15 åren.

– När jag började var det en helt annan syn på att cykla enhjuling. Folk kunde ropa att "där är han som har glömt ena hjulet", berättar Gustav Eriksson, 30 år.

Gustav Eriksson tränar helst i Hemlingbys spår och backar.

De tekniska möjligheterna med ny typ av utrustning har blivit flera. Gustav visar upp sina tre enhjulingar. En 19-tummare som passar bäst då man hoppar och tar sig över olika hinder. En högre variant med kedja, som gör att Gustav kan cykla långt ovanför marken. Och så en 26-tummare med brett och räfflat däck, som lämpar sig bra för favoritdisciplinen: terrängcykling.

Det är i den tävlingsformen som Gustav Eriksson tänker delta i på SM nästa år.

– Jag tränar på att köra i skogen helt enkelt. I branta backar och på teknikställen, där det är mycket stenar, för att öva upp balansen.

En vanlig cykel har flera växlar. För att kunna växla med enhjuling måste man i stället ha flera olika enhjulingar, berättar Gustav Eriksson. Den vänstra enhjulingen är 19-tums av trial-sorten, den högre en terrängvariant på 26 tum.

Han tränar två gånger i veckan ungefär, ibland i Högbo men oftast i Hemlingby. Reaktionerna när han kommer cyklande i spåret är ofta lite häpna.

– Det är ju kul att köra om de som har mountainbike. Man får lite roliga miner då, berättar Gustav Eriksson.

Han lyfter gärna fram vilken bra träningsform det är att cykla enhjuling.

– Eftersom man hela tiden måste hitta en bra balans, måste man också spänna magen, och det är dessutom grymt bra träning för benen.

Gustav Eriksson, 30, är ensam i sin familj om att köra enhjuling. Men han har lite förhoppningar om att hans barn ska bli intresserade.

Gustav Eriksson tränar helst i Hemlingbys spår och backar.

Mer läsning