Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är platserna där strandskyddet utökas – men länsstyrelsens miss gör att det dröjer

Just nu omfattas hela Gävle kommuns kustremsa av ett strandskydd på 100 meter istället för som tidigare 300 meter. Detta på grund av ett misstag av länsstyrelsen i Gävleborg.

Annons

Gävle kommuns kustremsa har under de senaste 40 åren omfattats av ett utvidgat strandskydd på 300 meter. Men efter en lagändring som infördes vid årsskiftet 2015 gäller ett utvidgat strandskydd bara om det finns ett beslut enligt nuvarande bestämmelser i miljöbalken. Det måste finnas särskilda skäl för att ett område ska kunna omfattas av ett utvidgat strandskydd, exempelvis extra skyddsvärd natur eller arter.

Kustremsan i Gävle omfattas just nu av det generella strandskyddet på 100 meter istället för ett utökat strandskydd på 300 meter som har gällt de senaste 40 åren.

Inför lagändringen gjorde länsstyrelsen i Gävleborg en översyn av strandskyddet efter Gävles kust och kom med ett förslag om vilka områden som även fortsatt skulle omfattas av ett utvidgat strandskydd.

– Det är nyckelområden som vi känner till som är viktiga för djur och växtliv, säger Peter Ståhl, ekolog på Länsstyrelsen Gävleborg.

Länsstyrelsen fattade i december 2013 beslut om att ungefär hälften av kustremsan skulle ha ett strandskydd på 300 meter istället för 100 meter.

Men beslutet överklagades och har nu hävts av regeringen av formella skäl. Länsstyrelsen missade nämligen att annonsera i Post- och Inrikes Tidningar om föreläggandet, trots att delgviningslagen kräver detta.

– Nu har förslaget gått ut på remiss igen och vi har annonserat i GD, AB och Post- och Inrikes Tidningar, säger Peter Ståhl.

I mitten på september löper remisstiden ut. Sedan ska länsstyrelsen fatta ett nytt beslut. Fram till dess omfattas hela Gävles kustremsa av ett strandskydd på 100 meter.

Så i princip kan man bygga hus 100 meter från stranden efter hela kusten nu?

– Du ska fortfarande ha tillstånd från kommunen som är väl medvetna om processen som pågår. Det vore mindre lämpligt att göra det. Men i princip så går det, säger Peter Ståhl.

Här vill Länsstyrelsen ha ett utvidgat strandskydd på 300 meter:

Axmar bruk- Axmars naturreservat

Gåsholmalandet

Sörsundet-Björnön-Lindön

Iggön-Iggösundet-Hilleviksfjärden-Hålön

Esköns nordsida

Harkskärsfjärden

Lövgrund

Gråberget

Limön-Römaren-Granskär

Testeboåns delta

Orarna

Mer läsning

Annons