Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns offentliga toaletter – och här kan de snart fräschas upp

Bristen på offentliga toaletter i Rådhusesplanaden leder till att folk uträttar sina behov i parken. Det skriver en person i ett medborgarförslag och önskar fler offentliga toaletter. Men enligt samhällsbyggnad är antalet tillräckligt – det är bara kunskapen om var de finns som är för dålig.

Annons

Efter att ett medborgarförslag lämnats in till kommunen har Samhällsbyggnadsnämnden inlett en utredning om de offentliga toaletterna i centrala Gävle och deras skick.

LÄS MER: KARTA: Här finns de offentliga toaletterna i centrala Gävle

Enligt Samhällsbyggnad finns det tillräckligt många toaletter – men deras skick och skyltningen till dem beskrivs som bristfällig. Därför har ett förslag tagits fram om att ersätta de reklamfinansierade toaletterna i Boulognerskogen, Södermalmstorg och på stadshusets gård med nya.

Utredningen, samt behovet av framtida investeringar, ska tas upp på samhällsbyggnadsnämndens möte under onsdagen.

– Vi är positivt inställda till offentliga toaletter, säger Kjell Helling (L), vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

En inventering genomfördes i slutet av förra året som kom fram till att det finns totalt tio toaletter i centrala Gävle. Två av dem finns i befintliga fastigheter där man driver andra verksamheter.

Ett förslag finns också om att anlägga en ny toalett i Jungfruparken på Gävle strand och i Regementsparken. Dessutom föreslås en ombyggnation där man även ska dra in vintervatten till de toaletter som finns vid scenen i Boulognerskogen samt en upprustning av "Labbet" som finns i en byggnad i Boulognerskogen.

I utredningen lyfts alternativen leasing och att köpa loss toaletterna fram. Det finns i nuläget inga säkra uppgifter om vad det skulle kunna kosta, utan endast kostnadsexempel.

Om beslutet klubbas igenom kommer en upphandlingsprocess att dra igång.

– Sed vad man väljer för form av upphandling beror på kostnadsskäl, säger Kjell Helling.

Här finns toaletterna i dag:

Boulognerskogen – vid caféet

Vad: En tillgänglighetsanpassad WC med två dam-, respektive två herrtoaletter samt en urinoar.Toaletten har i dag endast öppet sommartid mellan klockan 07 och 22.

Toaletten vid scenen i Boulognerskogen.

► Boulognerskogen – vid badet

Vad: Ny toalett som byggdes under 2015 och finns i anslutning till stadsbadet. Har endast öppet somamrtid fram till klockan 22 samt vid behov.

Toaletten vid Boulognerbadet byggdes förra året.

► Boulognerskogen – Labbet

Vad: Här finns två WC – men enligt samhällsbyggnad kan både toaletterna och inredningen behöva ses över och bytas ut. Har endast öppet sommartid mellan 07 och 16.

► Stadsträdgården – vid lekplatsen nära Västra vägen

Vad: Här finns en automatisk, reklamfinansierad, gatutoalett. Den har öppet året runt – men inredningen bedöms som sliten, vilket gör den svår att städa. Toaletten är inte tillgänglighetsanpassad.

Nära lekplatsen i stadsträgården finns en automatisk , reklamfinansierad, gatutoalett.

► Förvaltningshusets gård

Vad: Här finns en automatisk, reklamfinansierad, gatutoalett. Den har öppet året runt – men inredningen bedöms som sliten, vilket gör den svår att städa. Toaletten är inte tillgänglighetsanpassad.

Utanför förvaltningshuset finns en gatutoalett.

► Södermalms torg

Vad: Här finns en reklamfinansierad gatutoalett. Den har öppet året runt – men inredningen bedöms som sliten, vilket gör den svår att städa. Toaletten är inte tillgänglighetsanpassad.

Vid Södermalmstorg finns en gatutoalett.

► Centralstationen, Östra sidan

Vad: Toaletten ligger inne i Café 2000 vid tågstationen. Öppett året runt mellan 08-19. Verksamhetsutövaren ansvarar för daglig tillsyn och skötsel på samhällsbyggnads uppdrag. Avtal finns fram till i maj nästa år. Enligt samhällsbyggnad är skyltningen dålig och bör ses över. Allmänhetens kunskap om att toaletten finns och att den är offentlig anses även vara bristande.

► Stenebergsparken

Vad: Här finns en portabel och tillgänglighetsanpassad toalett i anslutning till parkens mitt. Har endast öppet sommartid, då dygnet runt. Det tillfälliga, förlängda bygglovet går ut i årsskiftet. Därför måste den tillfälliga lösningen ersättas och göras permanent.

Nära parkens mitt finns en offentlig toalett sommartid.

► Regementsparken

Vad: Här finns en portabel och tillgänglighetsanpassad toalett. Har endast öppet sommartid, då dygnet runt. Det tillfälliga, förlängda bygglovet går ut i årsskiftet. Därför måste den tillfälliga lösningen ersättas och göras permanent.

► Brända bocken (stortorget)

Vad: Två toaletter, varav den är tillgänglighetsanpassad, samt en urinoar finns på restaurang Brända bocken på Stortorget. Toaletterna har öppet samma tider som restaurangen. Toaletten tillhandahålls som offentlig via platsupplåtelseavtal. Besök är avgiftsbelagda.

Brända bocken på torget i Gävle.

Mer läsning

Annons