Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Harnäsbadet räddat av badgästernas engagemang – "Trodde inte sånt här existerade längre"

Harnäsbadet befann sig i en ekonomisk uppförsbacke efter vandalismen av toaletterna. Då visade privatpersoner och lokala företagare sitt stöd – och har nu samlat ihop pengarna som behövdes för reperationen.

Annons

Det var i slutet på juli som Harnäsbadet utsattes för vandalism. Någon hade använt sig av tegelstenar för att totaldemolera tre av toaletterna. För Harnäs-Skutskär Simsällskap, som drivit badet i 60 år, innebar vandalismen en tung ekonomisk smäll.

LÄS ÄVEN: Harnäsbadet vandaliserat – "I värsta fall kan vi tvingas stänga"

Sönderslagen toalett på Harnäsbadet.

Det mesta av arbetet kring badet sker ideellt och Leif Bergström, ordförande i simsällskapet, kände sig oroad över hur de skulle finansiera nya toaletter.

Redan dagen efter började privatpersoner engagera sig och samla in pengar till badet. En person kom till och med vandrandes till badet, bärandes på en toalettstol.

– Vi kommer troligtvis kunna använda den, så det är fantastiskt, säger Leif Bergström.

LÄS ÄVEN: Efter vandalismen – nu får Harnäsbadet hjälp

Det privata engagemanget växte sig sedan större och tre lokala företag från trakten gick ihop och har nu skänkt sammanlagt 15 000 kronor till Harnäsbadet.

– Jag är där med mina barn ibland och jag tyckte helt enkelt att vi borde hjälpa till, säger Björn Axelsson, som är en av de tre lokala företagarna.

Samma dag som Leif Bergström fick nyheten om att även företagen valt att engagera sig i badet beställdes nya toaletter.

– Det var ingenting att fundera på. Nu känner vi oss säkra på att kostnaderna kommer att täckas, säger Leif Bergström.

Leif Bergström.

Även om de lokala företagarna bidragit med den största summan är Leif Bergström noga med att poängtera att även privatpersonernas gåvor betytt oerhört mycket.

– Engagemanget som folk visat är viktigare än alla pengar. Det är helt otroligt och vi hade inte alls väntat oss detta.

Leif Bergström poängterar också att om det skulle det visa sig att pengagåvorna till och med resulterar i ett överskott, efter att reperationerna är betalda, kommer dessa pengar givetvis att investeras i Harnäsbadet.

– Men exakt vad pengarna i så fall används till vet jag inte nu. Men jag vågar sätta mitt huvud på att det kommer investeras i badet.

LÄS ÄVEN: Harnäsbadet lever på ideellt engagemang

När Arbetarbladet når Leif Bergström vill han passa på att tacka alla som bidragit.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla. När man jobbar ideellt blir man otroligt ledsen när sådant här händer. Det är dålig respekt men nu fick jag se en helt annan sida av människor. Jag trodde inte sånt här existerade längre, säger Leif Bergström.

Få koll på din närhet med Arbetarbladets app:

Ladda ner den här till Iphone

Ladda ner den här till Android

Mer läsning

Annons