Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänstföretag i Gävle lade patientjournaler på Facebook – "Vi ser allvarligt på det här"

Hemtjänstföretaget Gefle Seniorservice lade upp patientjournaler i en Facebook-grupp och diskuterade vårdtagarnas ärenden där. Även personal som inte längre var anställd kunde gå in och ta del av de sekretessbelagda uppgifterna.

Annons

Det här avslöjar Gefle Dagblad och hänvisar till att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) fått en anmälan och öppnat ett tillsynsärende.

– Generellt kan man säga att man inte får använda Facebook som journalföringssystem, säger Cecilia Brandeskär-Philipsson, handläggare hos IVO, till Arbetarbladet.

Skälet är att Facebook är ett öppet nät och att dokumentation och information om individer i journalföringen innehåller känsliga uppgifter, konstaterar handläggaren som vill vänta med att bedöma hanteringen i Gefle Seniorservice.

Senast 27 juni ska Gefle Seniorservice svara på ett antal frågor som IVO har ställt.

Omvårdnadsförvaltningen har fått en kopia på anmälan.

– Vi ser allvarligt på det här och avvaktar IVO:s utredning och vad man kommer fram till där, säger Anders Jansson (M), ordförande i omvårdnadsnämnden, till Arbetarbladet.

Hemtjänstföretaget Gefle Seniorservice lade upp sekretessbelagda patientjournaler på Facebook, enligt en anmälan till IVO.

Han vill inte uttala sig om vad följden kan bli.

– Vi har ju ett avtal med företaget och verksamheten ska ju ske på ett riktigt sätt. Vi får göra en värdering när utredningen är klar, säger han.

Arbetarbladet har varit i kontakt med en person som haft tillgång till Facebook-gruppen.

Så sent som för drygt en vecka sedan fanns gruppen på Facebook och ett tiotal personer hade då tillgång till den, både nuvarande och tidigare anställda i hemtjänstföretaget.

I Facebook-gruppen ska man ha lagt ut biståndsbeslut med namn personnummer, adresser, telefonnummer till anhöriga med mera. På det här sättet fick personalen snabbt information om vårdtagarna, konstaterar personen som Arbetarbladet har varit i kontakt med.

De senaste uppgifterna i Facebook-gruppen är från 2014 men har legat kvar där sedan dess. I dag får personalen uppgifter om vårdtagarna, till exempel biståndsbeslut, på papper och inte via Facebook.

Enligt uppgift så har gruppen tagits bort från Facebook under senaste veckan.

Omvårdnadsnämndens ledamöter kommer att informeras om anmälan vid nämndens sammanträde i juni.

Gefle Seniorservice är ett av flera privata företag som utför hemtjänst i Gävle kommun inom ramen för Lagen om valfrihetssystem (LOV).

Arbetarbladet har sökt David Frost, ägare och chef för Gefle Seniorservice. I ett mejl svarar han att verksamhetsledningen inte visste att Facebook-gruppen fanns kvar förrän IVO-anmälan kom in.

"Samtliga som använde detta informationskanal stod under tystnadsplikt mot både kunder och verksamhet", skriver han.

Han menar också att det finns "en uppsjö" av planeringsverktyg för hemtjänst och där flertalet beskriver kontakter med anhöriga, social situation, hälsostatus, biståndsbeslut med mera.

"Dessa planeringsverktyg eller kommunens eget, kräver i likhet med en hemlig, dold grupp på Facebook endast en personlig inloggning och ett förstånd att använda dessa sekretessbelagda uppgifter enligt rådande lagstiftning", skriver han.

Enligt David Frost var det när en anställd slutade som informationen i Facebook-gruppen spreds utanför företaget.

Läs också: Rödgröna krävde kollektivavtal för privata hemtjänstföretag.

Läs också: Varnas efter att ha läst patientjournaler.

Läs också: Anställd på sjukhuset läste olovligen patientjournaler.

Mer läsning

Annons