Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundratals på stadsvandring för att fånga Pokémon-monster i Gävle

Flera hundra spelfokuserade Gävlebor samlades på söndagseftermiddagen för att vandra runt i stan och fånga virtuella monster. "Vi vill ordna saker när det kommer nya spel", sa Andreas Jonsson, en av arrangörerna.

Annons

Det kallades Pokewalk och ordnades av spelföretaget Escape Gaming i samarbete med bland andra Gävle kommun.

– Vi ville fånga upp behovet, sa Sergio Manzanares, kommunanställd kultursamordnare.

"Rekord i stadsvandring", var hans kommentar när de Pokémonjagande spelarna drog iväg i riktning mot första stoppet. På vägen, medan de fångade monster i mobilen, fick man tillfälle att kolla på olika kulturella sevärdheter, menade Manzanares.

Flera hundra personer lockades till Navigationsparken för stadsvandringen på jakt efter virtuella monster.

Kommunens insats var att bjuda alla deltagare på grillad korv när de återvände till Navigationsparken vid Södra Kungsgatan.

Mobilspelet Pokéman Go har fångat miljontals människor över hela världen under de senaste veckorna.

– Det är beroendeframkallande, sa Andreas Jonsson när han fick frågan om han ser något som kan vara negativt med det nya mobilspelet.

I övrigt ser han bara positiva effekter, som att folk som annars skulle sitta inne framför datorn i stället är ute och rör på sig i timmar i sträck. Men man bör tänka på solskyddet och räkna med träningsvärk, konstaterade han.

Hur länge kommer hysterin att fortgå?

– Det är jättesvårt att säga. Det är alltid extra mycket i början. Men så länge det är sommar håller det säkert på. Sen när det är vinter kanske det inte är lika roligt att vara ute i fem-sex timmar om dagen, trodde Andreas Jonsson som driver spelföretaget Escape Gaming med spellokal på Söder i Gävle.

– Det är nog en sommarfluga, menade Sergio Manzanares som själv också hör till dem som laddat ned appen och börjat spela Pokémon Go, hittills med 16 fångade monster som resultat.

Än så länge finns inga officiella siffror på hur många som spelar POokémon Go. Uppskattningar pekar på att det är över 21 miljoner bara i USA, skriver Svenska Dagbladet.

Flera hundra personer samlades i Navigationsparken på Söder i Gävle för att vara med i vandringen, en så kallad Pokewalk, i centrala stan.

Alexander Ahrenby, Mohamed Sheriff och Ludvig Sandlin har fångats av det nya mobilspelet Pokémon Go.

Det visade sig finnas

Blicken på mobilskärmen.

På väg till första stoppet på vandringen.

Mer läsning