Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen skyddsjakt på vargar som kan försvåra älgjakten

Länsstyrelsen i Gävleborgs län har beslutat att det inte blir någon skyddsjakt på varg i Ryssjöreviret, skriver Svensk Jakt.

Annons

För ett par veckor sedan dödades en gråhund av varg inom reviret Ryssjön i norra delen av Gävle kommun. Gråhunden skällde ståndskall på älg när den attackerades.

Med hänvisning till att vargarna omöjliggör löshundsjakt i området, och att älgförvaltningen därmed blir lidande eftersom avskjutningsmålen inte kommer uppnås när löshundar inte kan användas i området, ansöktes därefter om skyddsjakt på samtliga vargar i reviret.

Inom Oslättfors älgskötselområde fanns tolv tjurar, 23 kor och 83 kalvar kvar att skjuta för att nå målet i älgskötselplanen för området. Med anledning av att älgbetesskadorna är oacceptabelt höga har styrgruppen för älgskötselområdet framfört till länsstyrelsen att det är av största vikt att de tilldelade älgarna fälls vid årets jakt.

Länsstyrelsen i Gävleborgs län säger dock nej till skyddsjaktsansökan, skriver Svensk Jakt. "Det alltid finns en viss risk att släppa en hund inom ett vargrevir och vargarna inom Ryssjöreviret har hittills inte visat sig vara mer benägna att döda hundar än vargar inom andra revir", skriver myndigheten i sitt beslut och konstaterar vidare att det är svårt att förebygga vargangrepp på hund – men nämner avspårning av vägar samt skyddsvästar på hundarna som möjliga åtgärder.

LÄS OCKSÅ: Plus: Pers hund dödades av varg under tisdagens jakt: "Jakten blir förstörd, det känns meningslöst"

Mer läsning

Annons