Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Josefine blev våldtagen – två dagar senare lade polisen ned utredningen

Josefine blev våldtagen och gjorde en polisanmälan. Men bara två dagar senare ringde polisen och sa att utredningen var nedlagd.
"Det var som att få en käftsmäll. Om polisen inte kan hjälpa en, vem kan det då?"

Annons

Josefine sitter liten och hopkurad i soffan under en filt hemma hos sin vän. Det var till henne som Josefine först ringde den där natten efter våldtäkten. Och det var vännen som övertygade Josefine om att det var rätt att göra en polisanmälan. Men nu vet hon inte längre.

Josefine ser trött och rödgråten ut.

– Jag har svårt att sova och är sjukskriven från jobbet. Så mycket ångest… Första veckan var jag bara ledsen men nu är jag mest förbannad.

Första fredagen i juli skulle Josefine gå ut för att ha en rolig kväll med sina vänner. Under kvällen träffade hon en man. De pratade. Han bodde på ett hotell i Gävle och bad henne att följa med. Hon berättar att när de kom upp på rummet förändrades han och blev hotfull. Han ska ha hållit fast henne och ha lagt hela sin vikt över henne så att hon inte kunde röra sig. Hon säger att hon sa åt honom att sluta, hon försökte slå sig fri och skrek ”nej” upprepade gånger.

Efteråt försökte han tvinga in henne i duschen. Hon berättar att hon bara ville därifrån men han skrek åt henne att stanna och ska ha krävt att hon skulle betala för hotellrummet. När Josefine väl lyckades ta sig därifrån ringde hon sin vän som kom och hämtade henne. Josefine var chockad och uppriven.

De pratade länge. Josefine förebrådde sig själv.

– Som hennes vän uppmanade jag henne att göra en polisanmälan. ”Det är klart att de tror på dig och att rättsväsendet funkar” sa jag till henne när hon tvekade, berättar hennes vän.

LÄS MER: Vännen berättar - Så blev hennes nej ett ja

Polisen tog också händelsen på största allvar och Josefine kände sig förvissad om att hon ändå hade gjort rätt som polisanmält händelsen. Josefine fick omedelbart genomgå en rättsmedicinsk undersökning och ett långt förhör.

– Jag berättade allt, varenda detalj, och de upprepade allt som jag sa. Vid undersökningen gick de igenom varje centimeter av min kropp, det var så förnedrande. Jag bara grinade.

Josefine blev våldtagen på ett hotell i Gävle.

På söndagen ringde en av poliserna för att kolla hur Josefine mådde.

– ”Du kommer att behöva mycket stöd omkring dig” sa hon och berättade att de skulle kontakta mig senare i veckan.

Josefine fick också veta att hon hade rätt till ett målsägandebiträde vid en rättegång.

– Vi förstod att det skulle bli tufft och var beredda på att rättegången kunde bli jobbig, säger Josefines vän.

Men dagen efter, på måndagen, ringde en polis och sa att utredningen var nedlagd i brist på bevis. Josefine blev förtvivlad och chockad.

– I min värld blir det som att de tror på honom men inte på mig. Vad krävdes av honom egentligen? Behövde han bara säga att jag var med på det? Att jag ville ha sex? Är det allt som krävs för att han ska gå fri?

Josefine kurar under en filt och vrider en kaffekopp mellan sina händer.

Hon känner sig ledsen, arg och förnedrad.

– Han har tagit en bit av mitt liv. Kan han gå vidare från det här helt opåverkad? Medan jag måste förändra mitt liv, jag är sjukskriven och orkar inte gå tillbaka till jobbet.

Efter våldtäkten har Josefine svårt att vistas bland människor, hon är alltid på sin vakt. På brottsofferjouren har hon fått rådet att försöka göra något varje dag, inte isolera sig och bli apatisk.

LÄS OCKSÅ: "Det räcker inte med ett nej"

Josefine ångrar ändå inte att hon polisanmälde honom.

– Jag ångrar inte att jag gjorde en polisanmälan men processen att sitta i förhör och gå igenom hela händelsen i detalj för både polis och läkare är förnedrande och fruktansvärt jobbigt när det ändå inte leder till någonting.

Fotnot: Namnet Josefine är fingerat.

LÄS ÄVEN: "Utan bevis är det svårt att väcka åtal"

Mer läsning