Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knivrånade 92-åring efter att ha försatts på fri fot: "Felaktigt att släppa honom"

En 27-årig man från Gävle släpptes på fri fot med tre grova stölder inom åtta dagar på sitt samvete. Senare under sommaren bröt han sig in hos en 92-årig kvinna och knivhotade henne när han ertappades med stöldgodset. "Det var felaktigt av tingsrätten att släppa honom", säger åklagaren Kjell Lindqvist som nu yrkar på fyra års fängelse.

Annons

Det var i slutet på maj och början på juni i år som den 27-årige mannen genomförde tre grova stölder i Gävle. Den första stölden inträffade på Styrmansgatan där mannen tillsammans med en man i 20-årsåldern tillgrep en släpvagn med en åkgräsklippare värd omkring 240 000 kronor.

Övriga två stölder utförde mannen på egen hand en vecka senare. Händelserna ledde till häktning, men Gävle tingsrätt valde sedan att släppa mannen på fri fot.

– Efter att ha begått tre grova stölder på åtta dagar ska man inte vara på fri fot. Men häktningen ska stå i proportion till brottets allvar, och det tyckte man inte. Eftersom jag klagade till hovrätten anser jag att det var felaktigt att tingsrätten släppte honom, och det tyckte hovrätten också, säger åklagaren Kjell Lindqvist.

Under tiden i frihet hann mannen dock med ytterligare brott som han nu sitter häktad för – och under fredagen hölls rättegång i Gävle tingsrätt.

LÄS OCKSÅ: Polisen varnar pensionärer för stöldliga

Det var på förmiddagen den 23 juli som mannen bröt sig in i en 92-årig kvinnas lägenhet som tillhör ett äldreboende i Örebro. Där ska mannen ha klättrat in på kvinnans balkong med hjälp av en cykel och gått in i lägenheten genom den öppna balkongdörren. Inne i lägenheten plockade sedan mannen på sig smycken och en plånbok med kontanter och bankkort.

Bilden är från ett annat sammanhang och har ingenting med innehållet i denna text att göra.

Kvinnan drack sitt morgonkaffe i vardagsrummet och reagerade på oljud från balkongen i köket och tänkte "vad har katten nu ställt till med?", men snart upptäckte hon mannen i sovrummet bredvid köket.

– Hela spaljén var nere och blomkrukorna hade vält omkull, så jag tänkte att "det kan inte katten ha åstådkommit". Då funderade jag på vad som hade hänt. Sedan hörde jag något inifrån sovrummet, jag gick dit och då stod det en mörk, ung man där som plockade i mitt smyckeskrin. "Släpp de där grejerna" sa jag åt honom, säger den 92-åriga kvinnan i ett inspelat videoförhör som spelades upp i samband med rättegången.

LÄS ÄVEN: Döms för hemfridsbrott på julafton

Enligt kvinnan gick sedan mannen förbi henne och tillbaka ut i köket, där han tog fram en matkniv ur en av kökslådorna. Mannen höll kniven mot kvinnan som tog ett steg tillbaka.

– Jag visste ju inte hur påverkad han var, och när jag hade backat undan smet han ut genom ytterdörren.

Mannen kunde strax därpå gripas av polis i närheten av äldreboendet. I samband med skyddsvisitation på mannen anträffades kniven och övrigt stöldgods. I förhör medger mannen att han var påverkad efter att ha varit på fest i Örebro – och han erkänner grov stöld samt grovt hemfridsbrott. Däremot nekar han till rån.

Åklagaren Kjell Lindqvist yrkar på fyra års fängelse för rån, grovt hemfridsbrott och tre grova stölder.

Den 27-årige mannen sitter kvar i häktet i väntan på domen som faller den 26 augusti.

LÄS OCKSÅ: Man på cykel försökte råna en 38-årig man

Mer läsning

Annons