Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Melwin skadades på förskolan – fick planka med metallbeslag i ansiktet

En bräda med metallbeslag föll rakt ner i ansiktet på femårige Melwin på Almgårdens förskola i Gävle i samband med inomhuslek. Han fick en skada på kinden och tvingades sy tio stygn under narkos.
– Min son kommer att få leva med ett ärr i ansiktet i resten av sitt liv, säger Melwins pappa.

Annons

Varning för starka bilder längre ner.

Det var för ungefär två veckor sedan som olyckan var framme på Almgårdens förskola. Efter att ha träffats av en fotboll föll en ventilationshållare ner från takhöjd och träffade femårige Melwin i ansiktet.

Förskolan Almgården i stadsdelen Fridhem.

Den skadade femåringen fick föras till sjukhus, där han syddes med tio stygn på ena kinden under narkos.

– Det här ska inte kunna hända, säger hans pappa.

Han beskriver situationen som hemsk.

– Jag blir så otroligt ledsen för hans skull. Min son kommer att få leva med ett ärr i ansiktet i resten av sitt liv på grund av en skada som kunnat undvikas.

Varken han eller Melwins mamma vill att någon skuld ska falla på pedagogerna– som beskrivs ha gjort ett jättefint jobb med deras son i en svår situation.

I stället handlar det om att de anser att förskolan inte sett till att tillräckliga skyddsronder gjorts för att undvika olyckor.

Han sa att han gärna ville gå med när förskolan gjorde en omfattande rond efter olyckan. I samband med den hittades flera brister i lokalen som åtgärdades. Bland annat plockades flera liknande ventilationshållare bort.

Senare berättade förskolan att den senaste ronden gjordes så sent som i januari – men att de här bristerna inte upptäcktes då.

Ventilationshållaren föll ner från takhöjd och träffade femårige Melwin i ansiktet.

Samma dag som olyckan skedde informerades samtliga vårdnadshavare på den berörda avdelningen om händelsen. Däremot dröjde det sex dagar efter olyckan innan information nådde vårdnadshavarna till barnen på förskolans andra avdelning.

En förälder som har sitt barn där är kritisk till att det dröjde så pass länge. I det mejl som skickades ut ska det inte heller ha stått något om att det skett en personskada.

– Jag tycker att det känns tokigt att föräldrarna till de andra barnen inte fick veta något. Man borde ha gått ut med information omgående, åtminstone via mail, säger han.

Förskolan är liten – och därför nåddes många föräldrar av information om olyckan direkt via Melwins mamma och pappa dagar innan förskolans information skickades ut. Då visste man inte att de gjort några åtgärder och det fanns många frågor. Så här i efterhand finns det fortfarande mycket som känns obesvarat, enligt den förälder som vi pratat med.

– Vi vill ju veta om det är säkert för barnen nu. Det hinner ställas många frågor mellan föräldrarna innan informationen går ut. Det blir mycket spekulationer och funderingar, säger han.

Föräldern säger att han önskar att förskolan kunde hålla ett informationsmöte om det som hänt.

– Vi vill ha mer bakgrund till varför det hände och veta om de brustit i rutiner, säger han.

Olyckan har anmälts till arbetsmiljöverket samt rapporterats till överordnad chef. Efteråt genomfördes även en större skyddsrond där det hittades flera brister.

Enligt den biträdande förskolechefen, Johanna Edman-Olsson, har de nu åtgärdats.

– Vi har vidtagit fler åtgärder, säger hon.

I ett nytt informationsbrev som skickades ut till barnens vårdnadshavare under måndagen skriver förskolan att det inte varit känt tidigare att den här typen av incidenter skulle kunna inträffa. Det kan ha bidragit till att just den här risken inte uppmärksammats. Brevet är undertecknat av Johanna Edman-Olsson tillsammans med Lena Müller, chef Södra förskoleområdet, samt Camilla Larsson, Chef förskolan Utbildning Gävle.

– Vi har inte kunnat förutse att det här skulle kunna hända, säger Johanna Edman- Olsson och fortsätter:

– Man blir såklart väldigt orolig när barn blir skadade. Men jag är inte orolig för säkerheten på Almgården i dag.

Att det dröjde innan information gick ut till den andra avdelningen var aldrig meningen.

– Vi har inte försökt undanhålla något eftersom vi informerade samtliga föräldrar till berörda barn samma dag som det hände, säger Johanna Edman-Olsson.

Efteråt har pedagogerna arbetat med barnen för att bearbeta händelsen. På grund av tystnadsplikt vill hon inte gå in allt för detaljerat på vad man gjort men säger att pedagogerna gjort ett bra arbete med barnen.

Melwins föräldrars förhoppning är att olyckan på sikt ska leda till en säkrare miljö på förskolorna.

Hur han kommer att påverkas av det inträffade i framtiden är svårt att säga.

– Han mår tack och lov bra – sedan är det självklart så att det blir väldigt omtumlande med allting. Men han har varit pigg och mått bra och förstår inte på samma sätt som oss vuxna att han kommer att få ett stort ärr i ansiktet, säger Melwins mamma.

Han berättar att Melwin börjat på förskolan igen efter olyckan. Den första dagen tyckte han att det var roligt att få träffa kompisarna. Men pappan säger också att Melwin blev rädd.

– Han frågade om det här skulle hända igen, säger pappan.

Mer läsning

Annons