Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer intresserad av politik än sin födelsedag – kommunalrådet Helene Åkerlind fyller 50 år

När jag träffar Helene Åkerlind vill hon hellre prata om politik än om att hon fyller femtio. Hon har tankarna på annat, hyfsat nyblivet kommunalråd som hon är.

Annons

Det var när alliansen tog över makten i Gävle kommun som Helene gick från att vara oppositionsråd till kommunalråd. Men att bli kommunalråd var inte hennes plan, och hennes politiska karriär har varit krokig, även om hon nog alltid varit på väg mot politiken: hon verkar ha svårt att hålla sig undan.

Helene började sin karriär i Socialdemokraterna, och var engagerad i Gävlepolitiken, bland annat som ordförande för barn- och ungdomsnämnden. Efter valet 2002 blev hon dock bortröstad av partiet från sin plats i nämnden, vilket hon upplevde som en utfrysning.

Efter det slutade hon engagera sig i Socialdemokraterna och betalade inte heller medlemsavgiften.

– Jag har nog egentligen aldrig varit sosse, säger hon och förklarar att hennes idéer ofta låg till höger om Socialdemokraternas.

Att hon närmade sig Folkpartiet under valet 2006, och sedermera blev medlem i 2011 tycker hon inte är särskilt intressant. Hon säger sig blivit förvånad över hur medierna reagerade på hennes partibyte - "ungefär lika intressant som en kossa i Hedesunda" säger hon med ett skratt.

– För mig var det slut med sossarna, och jag hade närmat mig Folkpartiet 5-6 år innan jag blev medlem så det var inget stort beslut.

Helene Åkerlind framför huset i Stigslund.

Men på den vägen är det, och efter den turbulenta maktstriden i Gävle 2015 blev hon kommunalråd för Liberalerna. Idag beskriver hon sin vardag som hektisk, hon följer ofta med på arbetsplatser för att lära sig, och så tillkommer alla träffar med partiet vid sidan av uppdraget som kommunalråd. Förut gick Helene ofta på sportevenemang, men nu har de alla kanaler så att hon kan titta hemma istället.

Helene har simmat hela livet och tävlade när hon var yngre men övergick till att bli simlärare istället. Hennes simintresse smittade av sig på både hennes pappa och på hennes barn som alla simmat.

Men att lära ut simning är extra speciellt för Helene, och vid sidan av sitt politiska jobb smider hon planer på att ta lärarexamen. Och skulle hon inte bli lärare lockar revisorsyrket –efter att hon lämnade socialdemokraterna hade hon fortfarande uppdrag i kommunrevisionen.

Det passade bra, för Helene gillar detaljer. Det märks när vi pratar att Helene gillar att vara med och ha koll på saker som händer.

– De säger till mig "Helene, du får inte gå ner på detaljnivå!", men det är genom att se detaljerna som man ser helheten, säger hon.

Helene Åkerlind fyller 50 och firar med att bjuda över släkt och vänner till sitt hus.

Flera gånger under vårt samtal får jag säga "Helene, nu ska vi prata om dig!". Men politiken upptar Helenes liv, så det är kanske inte så konstigt.

Hennes barn är stora nu, 15 och 21, även om hon var politiker redan när de var små. Och engagerad i föreningar, det har hon varit under hela deras liv, till exempel engagerat sig i deras hockeyklubb.

Men föreningen hon håller närmast om hjärtat är den hon var ordförande för innan hon blev kommunalråd – Föreningen för utvecklingsstörda barn och vuxna. I den slutade hon för att undvika eventuella jävssituationer när hon blev kommunalråd. Nu satsar hon på att stanna i politiken – "att tänka annat vore att sluta", och på att vinna valet 2018.

– Oavsett vad sossarna säger är jag en lojal fotsoldat, säger hon med ett leende.

Helene Åkerlind inför valet 2014 när hon ställde upp som kommunalrådskandidat.

Helene Åkerlind

Ålder: Fyller 50 den 15 augusti.

Yrke: Kommunalråd i Gävle kommun

Familj: Make, två söner, katten Sune

Tankar om att fylla 50: Jag har inte så många tankar, mest glad att man får fylla femtio.

Hur firar du? Vi firar nu i helgen hemma i huset i Gävle. Jag är just nu på Konsum och handlar hur mycket som helst. Haha.

Blir glad av: När det går bra för mina barn. När man löst ett problem tillsammans, både hemma och inom partiet på kontoret. Och när folk ställer upp för andra, då blir jag glad.

Blir ledsen av: Om någon skyller på någon annan. När folk för med osanning; när någon säger att man ljuger.

Förebild: Ylva Johansson (S), som jag jobbat tidigare med. En duktig ledare som kan se helheten.

Motto: Att man är sann mot sig själv, brukar jag säga.

Intressen: Det är så mycket med annat, hinner inte med så mycket. Det blir mest att vara med familj, släkt och vänner så mycket som det går.

Mer läsning

Annons