Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittmedias styrelseordförande i öppet brev till kulturministern – "Kan underlätta för oss"

Mittmedias styrelseordförande Jan Friedman skriver nu ett öppet brev i Dagens Nyheter till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Detta med anledning av ministerns oro för de lokala medierna.

Annons

LÄS OCKSÅ: Vad kommer hända med tidningarna i Gävle? Se vår intervju med Mittmedias VD här

I förra veckan kunde Dagens Nyheter berätta om en strategiplan som enligt tidningen hade tagits fram för Mittmedia och som företagets styrelse skulle jobba efter.

En strategi som skulle innebära att journaliststyrkan kraftigt skulle minskas och att tidningarna i Gävle skulle bli gratistidningar.

Något som dock dementerades av vd:n Per Bowallius som beskrev det hela som ett scenario till en styrelse och inte något konkret beslutsunderlag.

Se vår intervju med vd Per Bowallius i spelaren nedan angående Gävletidningarnas framtid.

Debatten var dock väckt och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) uttryckte i Dagens Nyheter en oro för den svenska demokratin om flera lokalredaktioner skulle läggas ner.

Hon beskrev det också som att de lokala medierna stod inför ett stup.

Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokrati­minister.

Nu har Mittmedia AB:s styrelseordförande Jan Friedman skrivit ett öppet brev till ministern som Dagens Nyheter har publicerat.

I brevet skriver Jan Friedman att han delar Alice Bah Kuhnkes oro men att de som är närmare verksamheten inte uttrycker sig så drastiskt.

Han beskriver också hur prenumeranterna blir färre och äldre samtidigt som annonsörer väljer andra plattformar men att koncernen försöker möta dessa problem med öppna ögon.

LÄS OCKSÅ: Mittmedias vd Per Bowallius: "Så radikala neddragningar kommer inte att ske"

Samtidigt nämner han fyra punkter, presstödet, tryckerimomsen, reklamskatten och lokal och regional public service där han menar att kulturministern kan hjälpa de lokala medierna.

"Vi har givetvis siktet inställt på att inte ramla ut för något stup. Men då måste vi förlita oss på att vi med goda kassaflöden kan ge ut medieprodukter som också efterfrågas av de många konsumenterna och som ger annonsörerna de rätta kontaktytorna. Det är också just därför som vi, precis som andra engagerade företag, bedriver ett aktivt strategiarbete med olika scenarios som stöd. Det är givetvis enbart upp till oss att lyckas och regeringen kan inte ensamt lösa vare sig våra eller branschens utmaningar. Men du skulle på olika sätt kunna göra några avtryck som underlättar för oss och andra att lyckas."

Brevet i sin helhet kan du läsa här.

Samtidigt har den redaktionella ledningen i Gävle i veckan bjudit in kulturminister Alice Bah Kuhnke till ett djupare samtal om läget.

LÄS OCKSÅ: Bowallius om DN:s avslöjande: "inget beslut är taget"

LÄS OCKSÅ: Mittmedias huvudägare: Vi ger ut papperstidningar om tio år också

Jan Friedman

Mer läsning