Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedre Brynäs kan få 18-våningshus– blir Gävles högsta

Bolaget som äger kvarteret Skeppsbyggaren vid Södra Skeppsbron vill bygga ett 18-våningshus här.

Annons

Tidigare var det högsta huset man planerade här ett 15-våningshus. Men nu har Skeppstornet Förvaltning AB, som köpt tomten av HSB, lämnat in en ansökan om att detaljplanen ändras så att ett av husen på före detta Philipsontomten på nedre Brynäs kan få bli 18 våningar.

Det blir i sådana fall Gävles högsta bostadshus.

Läs också: 200 bostäder byggs på Brynäs

Så här såg en översiktsbild över nedre Brynäs och Alderholmen/Gävle Strand ut för fyra år sedan. Sedan dess har det byggts en hel del på Gävle Strand. Kvarteret Skeppsbyggaren  är den tomma ytan på Brynässidan.

På onsdagen sa politikerna i samhällsbyggnadsnämnden ja till att göra om detaljplanen.

– Vi är positiva till det här, inte minst mot bakgrund av den bostadsbrist som råder i Gävle. Tre våningar till innebär 12 lägenheter till, säger Roland Nilsson, M, nämndens ordförande.

Tornhuset (till höger) kan få tre våningar till. Så här såg det ut i en skiss från HSB för ett år sedan. Nu har kvarteret Skeppsbyggaren bytt ägare.

Bakom Skeppstornet Förvaltning står samma personer som bakom bolaget som bygger på Muréngatan. Där ska det bli tre 15-våningshus.

– Just nu är det är inne att bygga lite högre och det innebär att Gävle får fler landmärken. På nedre Brynäs blir det här höghuset en pendang till Fullriggaren på andra sidan Gavleån. Det kan också bli ännu fler höghus ute på Hucken, vi får se, säger Roland Nilsson.

Detaljplanenför kvarteret Skeppsbron beräknas vara klar i slutet av 2017.

Läs också: "Flaggan" blir verklighet – om tillräckligt många vill bo där

Mer läsning

Annons