Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska den flygande advokaten ha lata dagar

Anitha Jabin har jobbat som advokat sedan 1979. Hon har också bland annat varit aktiv inom Moderaterna, kårchef för bilkåren och varit med och ändrat trafiklagstiftningen i Costa Rica.
– Men det viktigaste jag har gjort är att jag har medverkat till att det nu är fler kvinnor som blir advokater, säger hon.

Annons

Anitha Jabin har levt ett rikt liv, nu fyller hon 75 år och har precis avslutat sin advokatkarriär.

Redan när Anitha Jabin började som notarie efter juridikstudierna i Uppsala reagerade hon på att det fanns så få kvinnliga advokater. När hon själv började jobba som advokat 1979 var andelen kvinnor bara lite drygt 10 procent i advokatkåren.

– Det där retade mig. Vi kvinnor kan vi också lika väl som män, men advokat var då ett typiskt manligt yrke.

1993 var Anitha Jabin med och bildade ett kvinnligt nätverk i Norra avdelningen av Sveriges advokatsamfund. 1994 var andelen kvinnliga advokater fortfarande bara 12 procent, men nu är det drygt 30 procent.

– Det känns bra att vårt arbete inom nätverket har gett resultat, säger hon.

Anitha Jabin har alltid tyckt om fordon. Hon har jobbat som taxichaufför och trafiklärare och har både buss- och lastbilskort.

Men att Anitha Jabin skulle bli advokat var ingen självklarhet. Hon var den första i sin släkt som läste på gymnasiet, men det hoppade hon av och började jobba. Familjen bodde i Mokorset utanför Söderhamn då och hon fick jobb på Marma-Långrör. När Korsnäs köpte fabriken fick Anitha följa med till Gävle och jobba som receptionist.

– Och vet du vem som var chef över mig då? Gunilla de Maré, det var genom henne som jag sedan fick tanken att engagera mig inom politiken.

Efter en tid på Korsnäs började Anitha läsa igen. Hon läste på kort tid in gymnasiet och en jur kand-examen i Uppsala.

– Men jag bodde ömsom i Uppsala ömsom i Gävle och körde taxi samtidigt.

Anitha har alltid tyckt om att köra bil. Hennes far hade taxifirma och Anitha själv har förutom jobbet som taxichaufför också jobbat extra som ambulansförare, busschaufför och trafiklärare. Dessutom kör hon motorcykel och hade också under 40 år flygcertifikat.

Anitha Jabin hade under 40 år flygcertifikat och flög ibland själv till förhandlingar i andra städer. Urklippet är från tidingen Advokaten år 2000.

– Jag minns en gång när jag flög själv till Värnamo för ett mål, mötte ett oväder och fick gå ner på ett annat fält och avvakta. Men jag hann ändå i tid till förhandlingen, det var spännande om jag skulle hinna. En annan gång flög jag från Gävle till Luleå där jag tog en hyrbil till ett vattenmål i Lycksele. Så certifikatet har kommit till användning både privat och i tjänsten.

Intresset för trafik har också speglats i Anithas olika uppdrag. Hon har i många år varit ordförande för NTF i länet, är engagerad i Svensk trafikmedicinsk förening och har varit ledamot i tekniska nämnden och trafikutskottet. Hennes kunskaper inom trafiksäkerhetsområdet gjorde också att hon fick en förfrågan av en lagman, som var engagerad i utlandsarbete åt Sida, om hon kunde tänka sig ansvara för ett lagstiftningsprojekt i Costa Rica mellan åren 1996–2001, vilket hon tackade ja till.

– Det var väldigt intressant och jag lärde mig spanska då också, det är jag nöjd över.

– Jag brukar få frågan om jag läst alla böcker i bokhyllan. Och den vänstra halvan som behandlar juridik har jag läst, den andra halvan om medicin är min mans, säger Anitha Jabin som nu ser fram emot att få tid att läsa annat än facklitteratur.

Sedan 1 juli i år är Anitha Jabin som det heter "icke verksam advokat", vilket innebär att hon inte längre kan utöva yrket.

– Jag har jobbat tio år extra, och det har varit roligt. Men nu känns det bra med "lata dagar" emellanåt, det är jag väl värd, tycker jag.

Hon ser fram emot tid att läsa mer böcker och få mera vardagstid med barnbarnen. Sonen Amandus bor i Gävle och för ett drygt år sedan flyttade också dottern Amanda tillbaka till hemtrakterna då de köpte herrgården i Kungsgården.

– Vi har en väldigt fin sammanhållning i familjen, umgås ofta och har härliga stunder med barnbarnen.

Anitha Jabin och hennes make Carl-Lennart Gustafsson ägde tidigare Villa Marieberg på Norrlandet, men sedan 15 år tillbaka bor de i en pampig lägenhet i ett gammalt patricierhus i centrala Gävle.

Fakta

Namn: Anitha Jabin.

Fyller: 75 år, fredag 19 augusti 2016.

Bor: I pampig lägenhet i ett gammalt patricierhus i centrala Gävle och en ärvd sommarbostad i födelseorten Borgsjö som hon delar med sina tre systrar.

Gör: Nyligen pensionerad advokat, moderatpolitiker, aktiv i skadeståndskollegiet, fastighetsförvaltare. Hon har tidigare suttit i Kommunfullmäktige, styrelsen för Gavlefastigheter, tekniska nämnden, trafikutskottet, suttit i bankstyrelse, Kronofogdemyndighetens styrelse och varit kårchef i Bilkåren.

Familj: Maken Carl-Lennart Gustafsson, läkare, sonen Amandus 39 år, jurist med hustru Anna, lärare och fyraåriga tvillingarna Gustav och Greta, dottern Amanda 35 år, Medicine Doktor med make Peter, också läkare, och treåriga dottern Pamina.

Firar: Med familjen på hemlig ort.

Mer läsning

Annons