Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny användning av Villa Milbo - ska avlasta anhöriga till personer med assistenter

Från och med hösten får Villa Milbo en annan användning. Då ska personer med funktionsnedsättning bo där med sina personliga assistenter. Under tiden kan anhöriga vila ut i hemmet.

Annons

– Det här är en målgrupp där de anhöriga drar ett väldigt tungt lass, ofta under en lång tid. Där hemmet förvandlas till en arbetsplats och där den anhörige koordinerar och samordnar insatser. Det kanske är tio assistenter som snurrar runt i hemmet, säger Lena Isokivelä, biträdande förvaltningschef för Omvårdnad Gävle.

– Om man har hälso- och sjukvårdinsatser från hemsjukvården kan de utföras där likaväl som i hemmet. Det här är en unik satsning, det finns inte på så många ställen i Sverige, fortsätter hon.

Nu ska Villa Milbo användas för avlastning till personer med funktionsnedsättning som tar med sig sina personliga assistenter. I dag är målgruppen  personer med demens eller omfattande fysiska besvär.

LÄS OCKSÅ: Gäster oroliga inför en flytt av Villa Milbo

Även i dag bor människor som har behov av omsorg tillfälligt på Villa Milbo. Det rör sig om personer som har demens eller omfattande fysiska besvär. För att få en plats krävs biståndsbeslut. Tanken är att avlasta anhöriga som vårdar personen i hemmet.

När Alliansen tog makten lovade de att återställa Villa Milbo så att det inte ska krävas biståndsbeslut. Nu har man gjort det, Från i höst ska delar av lokalerna användas som avlastning, fast till en annan målgrupp.

Omvårdnad Gävle vet att det finns en efterfrågan på avlastning för personer med funktionsnedsättning.

– Vi vet inte exakt hur stor målgruppen är. Det finns 140 personer i kommunen som har assistenter men alla har inte den omfattningen, säger Isokivelä.

MER LÄSNING: Villa Milbo – efter biståndsbeslutet

Innan lokalerna tas i bruk ska de byggas om. Exakt hur många rum det blir som ska användas för avlastning är inte klart.

– Villa Milbos lokaler är ganska stora, vi tror inte vi ska behöva hela huset. Samtidigt ska vi bygga så att det inte bara blir ett rum, utan också ett kök ihop med rummet så det blir mer hemlikt, säger förvaltningschef Annmarie Sandberg.

Hur länge får personen vara där?

– Man får komma med önskemål och sedan beror det på om det finns plats, svarar Annmarie Sandberg.

De som bor på Villa Milbo i dag flyttas ihop till Bergmästaren ihop med avlastningsvistelsen Villa Brynäs.

LÄS OCKSÅ: M lovar återställa Villa Milbo

Mer läsning

Annons