Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny livsstilsbutik öppnar på Drottninggatan – även hunden får följa med och handla

Drottninggatan har kommit att kallas för Gävles nya inredningsgata. På torsdagen slår ytterligare en butik upp portarna. "Vi blir mer kompletterande till varandra än konkurrerande, vilket jag tror är jättebra", säger butiksägaren Petra Edlander.

Annons

Detta blir inte första gången som Petra Edlander driver en butik.

– Jag hade kosmetikbutiken Yves Rocher på Flanör i fyra år. Det var ju franchise vilket fick mig att känna att jag inte fick utlopp för min kreativitet. Men det var en väldigt lärorik tid och jag är jättetacksam för att jag har den erfarenheten. Jag fick ju vara egen men på ett lite tryggare sätt med uppbackning och hjälp. Därför känner jag nu att jag har alla redskapen som krävs för att kunna starta eget på riktigt, säger Petra Edlander.

LÄS MER: Mikael driver herrbutiken Uncle Frank på Nian

Hon flyttade till Gävle från Blekinge för tio år sedan och här trivs hon bra.

– Jag har inte längtat tillbaka hem. Gävle är en lagom stor stad. Jag hade inte haft de här möjligheterna hemma i lilla Ronneby.

Trots att Petra ser positivt på att öppna en butik i Gävle har det varit folk runt omkring henne som har undrat hur hon vågar.

– Det är så många människor som har frågat mig hur jag vågar göra detta då de påstår att Gävleborna är så tröga. Men jag tror på Gävleborna. Det handlar nog mer om hur man marknadsför sig. Jag tycker om folket här och därför har jag bott kvar, säger hon.

Petra har alltid jobbat med någon form av försäljning och service. Hennes familj hade en kosmetikbutik när hon gick på gymnasiet.

LÄS OCKSÅ: Ny delikatessbutik öppnar i Gävle

De senaste tre åren har hon varit resande säljare inom heminredning. Då var det hemtextilier som kuddar, gardiner och tyger hon sålde.

– Jag har rest från Uppsala till Norrland och norra Norge. Jag körde ungefär 6 000 mil om året. Vi satt i bilen jag och vovven, säger hon.

Tack vare sitt tidigare arbete har hon kunnat se vad det är som gör att det går bättre eller sämre för olika butiker.

– Jag har kunnat plocka godbitarna både vad gäller erfarenhet från butiksägarna och sortimentet. Jag har varit överallt och lyft på varenda pryl och frågat.

Jobbet som resande säljare passade Petra bra eftersom hon fick bestämma allting själv. Men trots det väcktes drömmen om att starta en alldeles egen butik till liv.

LÄS MER: De lämnar över Söders El efter 45 år

Därför gör hon nu slag i saken och öppnar livsstilsbutiken "Cotton & Steel" som hon påstår kommer att skilja sig från mängden.

– Det här är ju en livsstilsbutik. Jag vill samla allt många kvinnor gillar, som skönhet och heminredning, under ett och samma tak. Det ska vara vintage blandat med industri.

Petra har tydliga visioner kring hur hon vill att det ska kännas att besöka butiken.

– Jag vill att det ska vara lite som att komma in i en annan tid. Man ska känna att det finns en personlig stil här. Jag vill pusha folk till att våga tänka lite utanför ramarna och våga vara lite wild and crazy.

LÄS OCKSÅ: Det här kommer systrarna Erenlöf att erbjuda i sin butik i Gävle

Till Cotton & Steel är det dessutom fritt fram att ta med sig hunden.

– Går man förbi så behöver man inte binda hunden utanför. Så länge den är väluppfostrad så är den välkommen in här och hälsa på mig och Jocko. Det här ska inte bara vara en butik som man går in i när man ska handla, jag vill att det ska vara en mötesplats. Man ska känna sig välkommen. Jag vill nästan att man ska kunna "ta av sig skorna i hallen" och komma in på en kopp kaffe, säger hon.

Alla väluppfostrade hundar är välkomna in till Cotton & Steel.

Hur tänker du kring att det har öppnat flera inredningsbutiker på Drottninggatan på så kort tid?

– Jag tänker att det är bra att min butik ligger nära de andra inredningsbutikerna på samma gata. Nu är ju vi "inredningskvarteret". Jag tycker att vi ska samarbeta och stötta varandra. Vi borde hjälpas åt, säger Petra Edlander.

Hur känns det att öppna en ny butik nu igen med tanke på att du blev tvungen att lägga ner Yves Rocher?

– När till och med min mamma säger "Petra, kör, jag har en god känsla" och när jag lite nervöst berättade om min affärsidé för pappa som sa "ja, Petra, det här verkar ju bra". Då vet jag - det här är bra.

På torsdagen slår Petra Edlander upp portarna till den nya livsstilsbutiken på Drottninggatan.

LÄS MER:

Nu öppnar Jack & Jones ny butik i Gävle

Ensam är stark - långlivat koncept i klassisk Gävlebutik

JC i Gävle och Valbo har bytt skepnad

Mer läsning