Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya Stadsfesten i Gävle – En folkfest för hela familjen

På onsdag drar Stadsfesten igång i Gävle. En gratisfestival för alla, unga som gamla. En av arrangörernas visioner med årets fest är att den ska leva hela dagen.

Annons

Mattias

LÄS OCKSÅ: Stadsfesten ska bli lugnare – med längre öppettider för uteserveringarna

För första gången någonsin ska ägarna av restaurang P.U.B Gävle arrangera stadsfesten. Det är tre förväntansfulla män som Arbetarbladet träffar under fredagen, fem dagar innan evenemangets början.

Vad kan Gävleborna förvänta sig av årets Stadsfest?

– Det blir fyra dagar med mat från jordens alla hörn, tivoli och artister. Bra väder har vi beställt också, säger Andreas "Ante" Lundin.

Stadsfesten kommer att börja uppe på Kungsgatan, där det kommer att finnas en servering och en scen som kallas "södra scenen". Där blir det uppträdanden av lokala artister som Midnight Express, den före detta Idol-deltagaren Petter Hedström och Rasmus Weiåker. På södra scenen kommer dessutom Linda Varg och Ulf Nilsson att sjunga tre kvällar i rad.

– Vi ville göra festen större och utnyttja Södermalmstorg på ett bättre sätt än tidigare. Vi har även försökt få hit fler knallar än tidigare. säger Ante Lundin.

På Slottstorget kommer "stora scenen" vara aktiverad redan från klockan 14.00 varje dag.

– Förut har det ju inte hänt så mycket på dagarna, då har det börjat runt sju. Det blir kul för de lokala artisterna att få chansen att visa upp sig på en sådan här stor scen, säger Ante Lundin.

Nytt för i år är även att öppettiderna i öltältet i Slottsparken förlängs från 24.00 till 02.00.

Förutom mat, tivoli och uppträdanden kommer Gävlebon Anders Litzell, som kammade hem en tredjeplats i TV4:s Grillmästarna, grilla i Slottsparken hela dagarna.

– Han kommer visa lite grilltips och så från klockan tolv varje dag. Han har även med sig några andra från tv-programmet, säger Mattias "Matte" Pettersson.

LÄS MER: De ska ordna Gävles stadsfest i sommar

Vad ser ni som arrangörer fram emot mest?

– Att det äntligen blir av. Vi har hållit på med detta i åtta månader och nu är det mindre än en vecka kvar, så det ska bli skönt, säger Ante Lundin.

Arrangörerna tycker att Stadsfesten har varit bra tidigare, men känner ändå att de har velat göra en del förändringar i år.

– Vi tycker att Gävle behöver Cityfesten som den var förr, den livade ju upp hela stan, säger Matte Pettersson.

– En grej som jag ser fram emot, som jag minns från Cityfesten, är sambakarnevalen som kommer att vara på lördag klockan 20.00. Den blir jättehäftig. 15 musiker och 15 dansare kommer att börja nere vid Kungsbron, köra en show på Stora scenen och avsluta på restaurangområdet här uppe, säger Ante Lundin. Det känns bra att vi har lyckats få tillbaka det.

Mattias "Matte" Pettersson, Andreas "Ante" Lundin och Johan "Rossa Rosén" ser fram emot onsdag och har redan siktet inställt på nästa sommar.

– Nästa år kanske man kan ta hit ännu större artister och göra ännu större grejer. Man vill ju utveckla det hela, säger Ante Lundin.

Schemat för Stadsfesten 3-6 augusti.

Mer läsning

Annons