Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nygatan blir nästan dubbelt så dyr

Ombyggnationen av Nygatan kommer kosta 10 miljoner kronor istället för 6 miljoner. Den ökade investeringskostnaden beror på oförutsedda kostnader, enligt trafik- och tillståndschef Helena Werre på Samhällsbyggnad i Gävle.

Annons

Bland annat är det träden som har inneburit en extra kostnad.

- Vi ska ståndortsförbättra, man kan säga att de inte mår så bra och de står för tätt. Vi har tagit bort hälften, och de som var riktigt dåliga ska vi byta ut, säger Helena Werre.

Men det är inte bara träden som står för den ökade kostnaden. Helena Werre förklarar att de fick högre priser på att lägga ut jobben, eftersom det var få som kunde utföra det som behövde göras. Hon menar att man behöver vara beredd på oförutsedda kostnader, och det finns också budgerat för. Pengarna tas ur posten oförutsett.

Andra saker som ingår i ombyggnationen av denna del av gatan är cirka 200 nya cykelparkeringsplatser, fem stycken cykelöverfarter och ny beläggning längs med hela cykelstråket.

LÄS MER: Nu tas hälften av träden på Nygatan ner

- Det blir alltid dyrare. När vi lägger budget har vi inte alla fakta, vad som ligger i backen. Att det blir dyrare, det får man räkna med.

Är det inte en ganska stor ökning från 6 till 10 miljoner?

- Jo, en del är på grund av träden och att det var så få som kunde göra jobbet, vi fick dyra priser. Sen la vi en lägre budget än vad vi borde ha gjort, säger Helena Werre.

LÄS MER: Nygatan är färdigbyggd

Nygatan beräknas vara klar i december. I början av nästa år kommer bussarna att förläggas dit för ombyggnation av centrumhållplatsen.

Mer läsning

Annons