Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt avslag för Vänskapsskolan – domstol säger nej till ny friskola i Gävle

Vid flera tillfällen har Vänskapsskolan ansökt om att få starta en friskola i Gävle. Men Skolinspektionen har hela tiden sagt nej. Nu har skolan även fått nej av förvaltningsrätten.

Annons

LÄS OCKSÅ: Vänskapsskolan får ännu ett nej – vill starta friskola i Gävle

Vänskapsskolan vill starta en fristående grundskola i årskurserna F till 6 samt ett fritidshem och en förskola i Gävle. Vid två tillfällen har de lämnat in en ansökan till Skolinspektionen och båda gångerna har myndigheten sagt nej.

Vänskapsskolan vill starta en friskola i Gävle.

Vid det första tillfället avslog Skolinspektionen ansökan eftersom de ansåg att huvudmannen inte hade kunnat visa att det fanns ett tillräckligt elevunderlag vilket är ett krav för att få starta en friskola. Det var hösten 2015.

LÄS OCKSÅ: Friskola får nej från Skolinspektionen

Bolaget hade skickat med en enkätundersökning som underlag för ansökan men Skolinspektionen kunde inte avgöra om den gällde bolagets syfte att starta verksamhet i Gävle eller Göteborg.

Under våren 2016 ansökte Vänskapsskolan än en gång om att få starta i Gävle. Bolaget hade gjort en ny enkätundersökning bland föräldrar i Gävle och kommit fram till att minst 115 barn var intresserade av en plats på skolan.

LÄS OCKSÅ: Vänskapsskolan försöker igen – ansöker om att få starta grundskola i Gävle

Men även den här gången sa Skolinspektionen nej. Bland annat på grund av ekonomin. Skolinspektionen ansåg inte att de kunde visa upp en realistisk budget. Myndigheten pekar också på brister på Vetenskapsskolan i Göteborg, en skola som till stor del delar samma styrelse som Vänskapsskolan.

Den här gången överklagade Vänskapsskolan Skolinspektionens beslut till förvaltningsrätten som förkunnade sin dom i mitten på augusti. Domstolen går på Skolinspektionens linje och avslår överklagandet.

Arbetarbladet sökte Vänskapsskolans styrelseordförande Samer Abu Rahmeh under tisdagskvällen men han hade inte tid att kommentera domen.

Mer läsning

Annons