Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen kritisk till miljardsatsning – "måste vara väldigt försiktig med skattebetalarnas pengar"

Regionfullmäktige beslutade att gå vidare med byggplanerna för Gävle och Hudiksvalls sjukus. Vann gjorde majoritetens förslag om att satsa fem miljarder under en femårsperiod. Ett förslag som M, KD och Sjukvårdspartiet reserverade sig emot.

Annons

Byggprogrammet för Gävle sjukhus går nu in i nästa fas.

Regionfullmäktige röstade för att bifalla majoritetens förslag om att satsa fem miljarder under en femårsperiod.

LÄS MER: Majoritetens budget vann i regionfullmäktige – lovar satsningar på personalen

Ett förslag som bland annat Moderaterna reserverar sig emot eftersom partiet anser att kostnaden blir för hög.

– Vi i oppostionen anser att man måste vara väldigt försiktig med skattebetalarnas pengar. Vi säger nej – räknar man på det rimliga så borde det landa på tre miljarder kronor, sade Patrik Stenvard (M).

Patrik Stenvard (M) vill att man ska vara försiktig med skattebetalarnas pengar.

I majoritetens förslag ska 525 miljoner av de fem miljarderna öronmärkas till investeringsavgifter som kan kopplas till programskede och systemskede – och det var om det som man skulle besluta under dagens möte. Syftet med den första etappen är att titta på och vidareutveckla de alternativ som tagits fram i förstudien.

– Man måste ta fram ett väl fungerande plan- och systemskede för att få bra och väl fungerande lokaler och för att ha koll på alla kostnader, sade Jan Lahenkorva (S).

LÄS MER: Så ska Gävle sjukhus kunna växa – trots vattentäkten

Patrik Stenvard hade lagt fram ett eget tilläggsyrkande om att regionen i stället skulle lägga 300 miljoner på plan- och systemskedet – ett förslag som bland annat KD och Sjukvårdspartiet ställde sig bakom.

Jan Lahenkorva (S) säger att man av erfarenhet vet att ungefär 20 procent av investeringskostnaderna går till byggherre och prospektering – och oppositionens förslag skulle bidra till delar av satsningen inte skulle bli verklighet.

– Det får naturligtvis väldigt stora konsekvenser för investeringen. Det kan få konsekvenser som till exempel går rakt emot Sjukvårdspartiets budget. I Gävle skulle det innebära sämre förutsättningar för onkologen – och att det kanske inte ens blir en ny akut, sade han.

Det är ett uttalande som Patrik Stenvard är kritisk till.

Han ifrågasätter hur kostnaden för de nya byggplanerna – som främst ska rymma vårdavdelningar och mottagningar – kan bli dyrare än det nya operationshuset i Gävle blev.

– Majoriteten är beredd att lägga fem miljarder på att bygga sjukhus i Gävle och i Hudik. En miljard ska läggas på konsult och prospektieringskostnader innan man stoppar spaden i backen, sade han.

Ann-Britt Lagerwall (MP) sa att hygienområden i anslutning till enkelrummen är något som bidrar till att kostnaderna skenar iväg.

– I varje enkelrum måste man ha hygienutymmen – och det blir fler och dyrare än om det är många patienter som ska dela på de här utrymmena, sade hon.

Även Sjukvårdspartiets Stig Zettlin är kritisk till att en miljard skulle läggas på konsult- och prospekteringskostnader.

– Det blir en festlig tid för konsulterna – närmare en miljon om dagen i tre år ska pytsas ut till verksamheter som jobbar med våra framtida lokaler, sade han.

Stig Zettlin, Sjukvårdspartiet.

LÄS MER: Regionledningen vill satsa på personalen – och nya lokaler för fem miljarder

Jan Lahenkorva (S) berättade att man använt sig av två av Sveriges mest välrenommerade konsulter för att ta fram en kostnadsplan. Han berättar också att man har tittat på kostnaderna för andra byggen på sjukhus i landet.

Patrik Stenvard säger att han hoppas att detbatten ska leda till att man tänker ekonomiskt inför satsningen – och flaggar för att man kan tvingas höja skatten.

– Jag hoppas verkligen att investeringen blir av och jag hoppas att den här debatten gör att vi tänker ekonomiskt. Det är väldigt upepnbart att det här kan leda till en skattehöjning – även om Eva Lindberg (S) sa att det inte ska bli en skattehöjning, sade han.

Mer läsning

Annons