Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro inför Turkietresa - får inte avboka

I tisdagens terrorattack i Istanbul slog tre självmordsbombare till, öppnade eld och tog 41 människoliv och skadade 239 personer. Johanna från Gävle känner stor oro inför sin stundande resa dit men hon får varken av- eller omboka sin resa för resebolaget Apollo.

Annons

När en attack sker är det vanligt att människor blir oroliga och hör av sig till sitt resebolag, berättar Jenny Boström på Apollo. Men eftersom Utrikesdepartementet inte har avrått från resor flyger Apollo som planerat.

– Jag har full förståelse för att det blir en oro, men på våra destinationer har det varit lugnt, säger Jenny Boström.

Flygplatsen där attentatet ägde rum.

Johanna berättar att det inte längre känns tryggt att åka till Medelshavskusten i Turkiet. Hon och hennes sambo har försökt att avboka eller boka om, men av sitt resebolag Apollo har de fått veta att ordinarie av- och ombokningsregler gäller och de får välja mellan att åka eller förlora värdet på resan, som enligt Johanna var på 16-17 000 kronor. Resan var en present från Johanna till sambon.

Johanna har haft koll på nyheterna och är medveten om att Utrikesdepartementet inte har avrått från resor. Trots det känner hon ändå en otrygghet och är inte säker på att de kommer att åka. Hon önskar att det vore möjligt att avboka eller boka om den planerade resan.

– Om man ringer som resenär och är upprörd och orolig, så tycker jag i alla fall att man kan få ha resan innestående och kanske boka om till en annan destination. Det är inte så att vi ”ångrade” oss, det handlar om att vi inte vill åka dit där det har hänt något. Jag har ju sett fram emot den här resan jättemycket, säger Johanna.

Atatürks flygplats.

Apollo meddelar att man följer Utrikesdepartementets rekommendationer om Turkiet, och de flyger inte heller sina charterresor via Istanbuls flygplats där attentatet ägde rum.

– Om de förändrar sina rekommendationer på något sätt så justerar vi det också såklart. De har inte gjort det och det finns ingen avrådan för våra turistorter. Då har vi inte heller så att vi avbokar resor till våra turistmål, då flyger vi och reser som vanligt, berättar Jenny Boström.

LÄS MER: Minst 36 döda efter självmordsdåd på flygplats i Turkiet

På Utrikesdepartementet har man inte ändrat sina rekommendationer kring resor till Turkiet med anledning av tisdagens attentat, men uppmanar turister till särskild försiktighet i Turkiet på grund av säkerhetsläget.

– Allmänna säkerhetsläget har försämrats sedan juli 2015 och med anledning av detta uppmanar vi svenskar i Turkiet till särskild försiktighet, säger Jessica Garpvall på UD:s presstjänst.

Enligt Utrikesdepartementet är säkerheten på turistorterna längs Medelhavskusten och Egeiska havet förhållandevis god, men det finns en förhöjd risk för terrorattentat i hela landet.

Johanna heter något annat i verkligheten.

Fakta: UD:s rekommendation

UD:s avråder för resor till vissa delar av Turkiet "Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Turkiets närområde mot Syrien, upp till ett avstånd om 10 kilometer från den syriska gränsen, samt till Diyarbakir stad.

Vidare avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till övriga delar av gränsprovinserna Hatay, Kilis, Gaziantep, Mardin, Sanilurfa, Sirnak samt Diyarbakir.

Dessutom avråder man från resor till provinserna Van, Siirt, Tunceli, Bingöl, Igdir, Agri samt Hakkari i sydöstra Turkiet.

Källa: TT

Mer läsning

Annons