Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På 60-talet dansade poliserna inte på gatorna- då trakasserade de homosexuella

Annons

LÄS OCKSÅ: Första Prideparaden går genom Gävle – vi sänder live

Arbetarbladets redaktion kommer att delta i Pridetåget på lördagen.

Nu har Gävle fått sitt Pride. Grattis!

Även om det kan tyckas självklart att vi i dagens Sverige ska kunna se ut som vi vill, leva som vi vill och älska den vi vill är det inte så. Pride behövs för att okunskapen, fördomarna och intoleransen fortfarande lever.

Pride har blivit synonymt med glädje och frihet, fest och glam, dans och musik. Paraderna blir större och mer spektakulära för varje år. Efter de största festivalerna i världen i Berlin, San Fransisco och Sydney har Stockholm kommit att bli en stor folkfest. Homosexuella gifter sig på drop in-vigslar och uniformerade poliser dansar på gatorna.

LÄS OCKSÅ: Pride-guiden: Här är åtta händelser du inte får missa under festivalen

Det gjorde inte poliserna på 60-talet. Det är den sorgliga bakgrunden till Pride. På den tiden i USA var det inte ovanligt att polisen trakasserade homosexuella och kvinnor klädda i allt för manliga kläder kunde faktiskt arresteras för crossdressing. Låter ju helt otroligt, men så var det. Polisen gjorde razzior mot gaytäta klubbar och barer. En speciell händelse kom att bli startskottet för rörelsen vi ser i dag. Stonewallupproret. En polisrazzia mot homosexuella och transpersoner på baren Stonewall i New York ledde till en rad våldsamma demonstrationer 1969.

De trakasserierna ska vi ha i åtanke i dag när ett uppsluppet och glädjefyllt tåg drar fram på Gävles gator. Men vi ska också vara realistiska och inse att det förlegade synsättet tyvärr fortfarande lever kvar. Även i ett upplyst och demokratiskt Sverige.

LÄS OCKSÅ: Vigsel på Gävle Pride: "Var den förändring du vill se i världen"

Transpersoner bespottas och förföljs i stora delar avvärlden. För de som kommer till Sverige har ett nytt dilemma uppstått. Hbtq-personer flyr sina hemländer där homosexualitet är straffbart och möts av samma förakt på asylboendena här där de hamnar längst ner i hackordningen bland ensamma män från länder med patriarkala hedersstrukturer.

Arbetarbladet går med i paraden i dag för att vi tror på alla människors lika värde.

Vår skylt har en slogan; Arbetarbladet visar alla sidor. Det säger mycket. Att visa alla sidor betyder för mig att Arbetarbladet som nyhets- och opinionsförmedlare både ska upplysa okunniga, slå hål på myter och fördomar och jobba för ökad tolerans. Det är vårt demokratiska uppdrag.

Att uppmärksamma hbtq-personers situation kan absolut leda till förändring. Till och med Carola ändrade sig ju och älskar nuförtiden homosexuella. Under Livets Ord-tiden pratade hon om homosexualitet som något onaturligt. Ett antal år senare överraskade hon publiken på Stockholm Pride med att hoppa upp på scenen, omfamna alla och sjunga Främling. Hon gjorde ett klassiskt lappkast.

Då finns det hopp.

LÄS OCKSÅ: KRÖNIKA: När jag växte upp var det inte tal om att ha Pride i Gävle

Nu vill artister, skådisar, politiker och idrottare gärna förknippas med Pride. Det är ett utmärkt sätt att göra något ytterligare av kändisskapet.

Ta hockeylaget Kiruna IF. De bytte matchtröjorna till regnbågströjor för att utbilda sina spelare, ledare och anställda i hbtq-personers situation. Så här skrev de i ett pressmeddelande:

”Förhoppningen är att om den grabbigaste sporten i den grabbigaste staden tar ställning, då kommer fler att haka på”. Ett ställningstagande att beundra.

Queer handlar ju bland annat om en önskan att slippa identifiera sig. Inte vara en del av tvåkönsnormen. Så nu under Gävle Pride släpper vi alla tankar på kön och norm och så är vi bara människor.

All for love!

LÄS OCKSÅ: Så arbetar politikerna i Gävle med hbtq-frågan

Mer läsning

Annons