Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Bergh överklagar ambulansfrågan till kammarrätten

Hans överklagan till Förvaltningsrätten avvisades – nu driver den tidigare ambulanschefen Peter Bergh frågan om ställda ambulanser vidare till kammarrätten.

Annons

Det var tidigare i år som Region Gävleborg berättade att ambulanser kommer att ställas för att klara personalbristen i sommar.

Det är något som den tidigare ambulanschefen Peter Bergh är kritisk till. Han överklagade beslutet till förvaltningsrätten – som avvisade hans överklagan. Nu driver han frågan vidare till kammarrätten och hoppas att de ska ta upp den där.

– Det är inte obekant att jag inte tror att det här kommer att fungera, säger han.

Peter Bergh driver vidare ambulansfrågan.

LÄS MER: Peter Bergh ger sig inte – är beredd att driva ambulansfrågan till regering och riksdag

I sitt avslag hänvisade förvaltningsrätten till att de underlag som fanns till beslutet utgjordes av arbetsmaterial, som inte behöver uppvisas och inte heller kan överklagas. Det är något som Peter Bergh i sin överklagan skriver förhindrar möjligheten till insyn. Han är även kritisk till att frågor av den här digniteten kan fattas av tjänstemän och utan att materialet till beslutet blir offentliga handlingar. Det spelar ingen roll att det bara berör sommarperioden.

I stället är det här är ett beslut som han säger borde ha tagits på politisk nivå.

LÄS MER: Tidigare ambulanschef kritiserar besparingar – överklagar till förvaltningsrätten

Väljer inte kammarrätten att ta upp hans överklagande planerar han att försöka påverka på politiskt håll i stället. Fokus har skiftat från att först bara ha rört Gävleborg till att nu i stället handla om ambulansverksamheten i hela landet – och vilka beslut som tjänstemän kan tillåtas fatta.

– Då känner jag att jag åtminstone har gjort mitt för att påverka, säger han.

LÄS MER: Så många ambulanser står still i sommar – ersätts med helikopter, läkare och taxi

När vi når Helena Björkman, divisionschef på Region Gävleborg, säger hon att hon inte nåtts av uppgifterna om att ärendet överklagats och har alltså inte sett handlingarna än.

Däremot säger hon att hon inte känner sig orolig och att regionens jurist sköter fallet.

Mer läsning

Annons