Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen uppmanar ungdomar till eftertanke: "Agerar som om det vore skarpt läge"

Åtta ungdomar sprang omkring med en soft air gun-pistol bland hyreshusen på Nordost i Gävle. Dagen efter polisens ingripande uppmanar Mikael Hedström, presstalesman vid Gävleborgspolisen, till eftertanke. "Polisen agerar som om det vore skarpt läge tills det konstateras att det är ett ofarligt vapen", säger han.

Annons

LÄS OCKSÅ: Ungdomsgäng med luftpistol skrämde boende på Nordost

Det var halv sju på tisdagskvällen som polisen larmades till bostadsområdet Nordost i Gävle efter att en boende blivit orolig. När polisen anlände till platsen visade det sig att åtta ungdomar använde en luftpistol, en så kallad soft air gun.

Polisen beslagtog vapnet och ungdomarna misstänks inte för något brott. Polisens presstalesman Mikael Hedström konstaterar dock att det kan gå illa i den här typen av situationer.

– Det är viktigt att tänka till som ungdom, att inte springa runt och vifta med vapen som ser skarpa ut. Det är 18-årsgräns på luftpistol och man ska vara försiktig även som vårdnadshavare. Ungdomar ska inte ha tillgång till det i tätbebyggt område utan någon vuxen närvarande, säger Mikael Hedström.

Bilden är från ett annat sammanhang och har ingenting med denna text att göra.

Till Gefle Dagblad har en av ungdomarna, en 17-årig kille, uttalat sig och enligt honom använde polisen övervåld när de ingrep under tisdagskvällen.

– När de har visiterat mig och vet att pistolen är en soft air gun går ändå en polis fram och sparkar mig i armen, helt i onödan, säger 17-åringen till Gefle Dagblad.

LÄS OCKSÅ: Hade avsågat hagelgevär i lägenheten – åtalas

Mikael Hedström säger att han inte kan uttala sig kring ingripandet i detalj – men konstaterar att det var polisens skyldighet att agera som att det var skarpt läge så länge det inte kunde uteslutas.

– Det är hans uppfattning och det får stå för honom. Går man runt och viftar med vapen som ser äkta ut är det skarpt läge, det är svårt att avgöra om vapnet är äkta eller inte, och därför måste man räkna med att polisen tar det säkra före det osäkra. Här handlar det om noggrannhet för att skydda både sig själv och allmänheten, säger Mikael Hedström och tillägger:

– Vi kan också titta på USA, där polisen öppnat eld mot personer som använt soft air gun. Även kriminella har den här typen av pistol för att skrämma folk.

LÄS OCKSÅ: Tumult när polisen grep in mot misstänkt vapenbrott i Andersbergs centrum

Mer läsning

Annons