Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgröna kräver att Gefle Seniorservice anmäls till polisen – "Aktören har gjort olagliga saker"

De rödgröna ledamöterna i omvårdnadsnämnden i Gävle kräver att nämnden polisanmäler Gefle Seniorservice. De menar att hemtjänstföretagets hantering av känsliga personuppgifter i en Facebook-grupp är olagligt.

Annons

I lördags berättade först Gefle Dagblad om uppgifter ur patientjournaler lagts upp i en Facebook-grupp och där diskuterat vårdtagarnas ärenden.

Sergio Manzanares (S) och Tord Fredriksen (V) kräver att omvårdnadsnämnden polisanmäler Gefle Seniorservice.

Även personal som inte längre var anställd kunde gå in och ta del av de sekretessbelagda uppgifterna.

Saken har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som öppnat ett ärende och ställt frågor till ledningen för Gefle Seniorservice.

Anders Jansson (M) säger att han ser allvarlig på det som framkommit men han vill avvakta IVO:s utredning innan omvårdnadsnämnden eventullt vidtar åtgärder.

Oppositionspolitikerna Sergio Manzanares (S) och Tord Fredriksen (V) tycker att det är en felaktig och alltför passiv inställning.

– Vi måste göra en självständig värdering av vad som har framkommit. Vad vi har sett hittills är att det måste utredas av polisen, kanske Datainspektionen, för att se om det är brottsligt eller inte, säger Tord Fredriksen.

Sergio Manzanares beskriver det som "grova övertramp och enligt vårt sätt att se det också olagliga saker".

Han konstaterar att Facebook är en kommersiell aktör som äger mycket av uppgifterna som läggs upp där.

– Facebook är inget säkert system, fastslår han.

De kommer att ta upp saken när omvårdnadsnämndens beredning träffas under onsdagen.

– I första hand förväntar vi oss att få gehör för en polisanmälan. Skulle det visa sig att man inte vill göra det här, då går vi vidare, säger Tord Fredriksen.

De menar att Anders Jansson länge känt till missförhållanden kring Gefle Seniorservice och valt att inte agera.

För drygt en vecka sedan uppgav alliansens företrädare i kommunfullmäktige att Gefle Seniorservice hade skaffat kollektivavtal för personalen, vilket inte stämde.

– Det är att missleda fullmäktige inför ett beslut om att permanenta avtal med bland annat den här aktören, säger Sergio Manzanares.

Anders Jansson håller fast vid att nämnden ska avvakta IVO:s utredning.

– Sen får vi se vilka åtgärder man ska vidta, säger han.

Han medger att anmälan till IVO tyder på att "det är en allvarlig händelse" och han tycker inte att det är lämpligt att lägga ut biståndsbeslut i en Facebook-grupp.

David Frost säger till Arbetarbladet att Facebook-gruppen startades av anställda i företaget

– Beklagligt nog användes den också av verksamhetsansvariga för att snabba upp informationsflödet, vilket var dåligt. Men gruppen avslutades ganska omgående. Tyvärr ägde inte verksamheten gruppen så att den blev kvar.

Enligt informationen som David Frost har fått från Facebook så försvinner informationen när gruppen tas bort, vilket gjordes när företagets ledning för cirka en vecka sedan då man fick brevet med frågor från IVO.

Anders Jansson (M), ordförande i omvårdnadsnämnden vill avvakta IVO:s utredning om Gefle Seniorservice.

– Gruppen startades för att personalen lättare skulle kunna byta arbetspass med varandra. Sen var det någon som också tyckte att det var en bra kanal att sprida information, säger han och betonar att det inte handlade om patientjournaler utan om biståndsbeslut.

Han pekar också på att personalen som utnyttjade gruppen hade skrivit under sekretessavtal. Han kan inte påminna sig om han själv också lade ut information i Facebook-gruppen.

– Men de som planerade satt också vid min dator. Verksamheten då, i början av 2014, var relativt liten och vi hade inte så många datorer i verksamheten.

Han hävdar att Facebook-gruppen slutade användas under 2014 eftersom den missbrukades.

– Jag ville ha ordning och reda, säger David Frost.

Cecilia Brandeskär-Philpsson, handläggare på IVO, framhåller att Facebook inte är lämpligt som journalföringssystem.

Anledningen är att "det är ett öppet nät och dokumentation och informationsöverföring om individer innehåller känsliga uppgifter", skriver hon i mejl till Arbetarbladet.

Läs också: Oklara arbetstider och gratisjobb på hemtjänstföretag i Gävle.

Läs också: "Flytande arbetstider" på hemtjänstföretaget – "en liten klick är missnöjda"

Läs också: Hemtjänstföretag i Gävle lade patientjournaler på Facebook.

Mer läsning

Annons