Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska anstalten i Gävle bli säkrare

Av skogsdungen som låg längs med Upplandsleden vid anstalt Gävle är det inte mycket kvar. Men det handlar inte om att Kriminalvårdspersonalen lättare ska kunna spana ut mot bilarna på vägen – nej, det är fängelsets säkerhet som ska höjas.

Annons

– Vi genomgår just nu en rad säkerhetshöjande åtgärder, säger anstaltschefen Linda Salenmo.

Gävle är en klass 2-anstalt, den mellersta säkerhetsklassen bland anstalter i Sverige. Just nu pågår ett översynsarbete bland alla klass 2-anstalter, så att de ska ha en liknande säkerhetsnivå.

Men arbetet som syns längs med Upplandsleden handlar bara delvis om säkerhetsarbete.

– Parkeringen som finns i dag ska bli större, med fler platser nedanför där parkeringen ligger i dag. Men det ska också installeras en fordonssluss, så det kommer att installeras bommar och sådana saker. Det är det arbetet som man ser om man åker förbi oss, säger Linda Salenmo.

LÄS MER: Daniel har suttit ett år på Gävle-anstalten: "Jag har svikit min familj många gånger"

Linda Salenmo, anstaltschef på Anstalt Gävle.

Två nya infarter in till anstaltsområdet ska byggas, en för personal och besökare och en för fordon som ska in på anstaltsområdet, till exempel varuleveranser. De som ska in med sitt fordon innanför grindarna kommer att få genomgå en fordonskontroll först. Därför blir det två separata vägar in mot anstalten.

En anledning till att parkeringen görs större är att anstalten i Gävle snart kommer att få mer personal hos sig. En avdelning av Nationella transportenheten, som bland annat har hand om transporter av intagna, kommer att finnas vid anstalten.

LÄS MER: Fritagningsförsök vid fängelset

Vad är det för andra säkerhetshöjande åtgärder ni har gjort?

– Vi har förstärkt vårt yttre perimeterskydd, det vill säga våra två staket. Nu uppnår vi samma nationella standard som övriga klass 2-anstalter. Även inomhus har vi gjort vissa åtgärder.

Men exakt vilka åtgärder vill inte Linda Salenmo gå in på.

– Nej, det kan jag inte avslöja på grund av säkerskäl. Men om man tittar på exempelvis tekniksidan så är det en del som måste uppdateras.

Arbete utmed Upplandsleden för en ny parkering vid Anstalt Gävle.

Första gången vi skrev om att ni skulle göra de här åtgärderna var i november 2014. Då hoppades ni att de skulle vara klara under 2015. Vad är det som gjort att det dragit ut på tiden?

– Det handlar dels om upphandling av mark. Kommunen äger mycket av marken runt oss och vi var tvungna att upphandla den först, det har tagit tid. Det är också många olika entreprenörer som ska in ett sådant här projekt. Men exakt vad som har orsakat fördröjningen vet jag inte, säger Linda Salenmo.

LÄS MER – PREMIUM: Gävleanstalten skärper säkerheten

Mer läsning