Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill fastighetsägarna utveckla Alderholmen – fler bostäder i Magasinsområdet

Fastighetsägarna på Alderholmen har många idéer och förslag. Tankarna har tidigare kretsat kring att utveckla området till handelscentrum. Men nu verkar det som att Magasinområdet ska bli ett bostadsområde.

Annons

Magasinområdet på Alderholmen.

Magasinområdets fastighetägare har lämnat en rad önskemål till Gävle kommun.

Önskemålen har sammanfattats och samhällsbyggnadsenheten har satt igång en strategisk utredning för området.

LÄS ÄVEN: Utredning: Gävle behöver bygga tre nya superskolor på tre år

– Fastighetsägarna försöker så gott de kan att utveckla sina fastigheter. De vill ju ha in inkomster på dem givetvis; och det är där vi ska försöka hitta en konstruktiv lösning, säger Harald Knutsen, samhällsplanerare, Gävle kommun.

Tanken är att området ska präglas av främst bostäder, men bebyggelsen ska ha en blandad användning; lägenheter ska vara sammanflätade med kontor och näringslivsverksamhet.

– En kombination är ofta önskvärd i ett område: Är det väldigt mycket kontor och inga bostäder blir det ofta väldigt dött utanför kontorstid, säger han.

LÄS OCKSÅ: Planer för hyreshus i Södra Bomhus rör upp känslor: "Passar inte in i området"

Gävle kommun ska därför, genom utredningsarbetet, undersöka underlag för ett bostadsområde smyckat med kontorsverksamhet.

Bland annat ska bullernivåer utredas, samt att man ska bestämma hur man ska tillgodose kulturmiljöaspekter rörande magasinen.

Dock, var det inte längesedan planerna för Magasinområdet såg helt annorlunda ut.

Tidigare har den huvudsakliga inriktningen varit att Alderholmen ska utvecklas till ett område för shopping.

– Man hade förr en vision om att Magasinsområdet skulle bli ett handelsområde. Men sen gjorde man en handelsutredning, som visade på att Gävle inte är en så stor stad att vi kan sprida ut våra kommersiella verksamheter alltför mycket, säger Harald Knutsen.

LÄS OCKSÅ: Förslaget: Åtta våningar högt hus ska länka samman Gävle strand med Alderholmen

På grund av brist på bra butikslägen och att Magasinområdet ligger något avsides blev handelsplanerna aldrig av, menar samhällsplaneraren.

Han förklarar dock att bygget på Gävle Strand, och den planerade utbyggnaden av Gävle Centralstation, kommer sätta Alderholmen i ett mycket bättre läge.

Men området anses fortfarande vara bäst lämpat för bostäder och på grund av bostadsbristen är både kommunen och fastighetsägarna ivriga att påbörja projektet.

– I november ska ett förslag på Magasinområdet vara helt klart. Då ska principer för vad som ska byggas vara bestämda, säger Harald Knutsen.

LÄS ÄVEN: Byggboom i centrala Gävle – här ska det byggas 150 nya lägenheter

Mer läsning

Annons