Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seger för fiskeentusiasterna: Strömsbro kraftverk måste söka tillstånd

Nilsson kraft som äger Strömsbro kraftverk i Testeboån måste söka tillstånd för sin elproduktion – något man i dag saknar. Det har Länsstyrelsen i Gävleborg bestämt.

Annons

Fram till att ett tillstånd finns måste kraftverket hålla stängt ett dygn under varje vecka från 1 juli till 15 oktober. Syftet är att skydda vildlaxens lekvandring.

Från Älvräddarna och Sportfiskarna, två organisationer som båda är engagerade i skyddandet av Testeboån och dess fiskbestånd, ser man positivt på länsstyrelsens föreläggande.

Kraftverket i Strömsbro måste söka tillstånd för sin elproduktion i Testeboån.

– Det är en stor framgång och ett steg i rätt riktningen mot en miljöanpassad vattenkraft, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarnas Samorganisation, i ett uttalande.

Arbetarbladet har berättat om fiskefrämjande åtgärder som genomförts i Testeboån de senaste åren. I fjol hölls kraftverket stängt en vecka för att lax skulle återintroduceras i ån.

Läs också: Kraftverk stängs - för laxens skull

Då köpte projektet Fiskevandring i Gästrikland stoppet av Nilssons kraft.

Men när Sportfiskarna ville att kraftverksägaren – mot marknadsmässig ersättning – skulle stänga kraftverket ett dygn i veckan och släppa hela flödet i fiskvägen blev det nej tack.

Eftersom man inte fick det resultat man ville vände sig Älvräddarna då länsstyrelsen och påpekade att kraftverket faktiskt saknade tillstånd för vattenkraftsproduktion i Testeboån.

Läs också: Älvräddarna anmäler kraftverket igen

Nu måste Nilsson kraft söka ett sådant.

Länsstyrelsen i Gävleborgs län konstaterar i sitt beslut att kraftverkets enda giltiga tillstånd, en så kallad häradsdom från 1887, saknar betydelse i tillståndsfrågan då den endast avser rätten till dämning och inte till installation av turbiner och avledande av vatten.

Testeboån.

– Vildlaxbeståndet i Testeboån befinner sig i ett mycket känsligt uppbyggnadsskede då det är nödvändigt att laxarna kan nå lekplatserna uppströms kraftverket. Att laxen nu kan vandra ett dygn i veckan är mycket positivt, säger Lars Ljunggren, biolog på Sportfiskarnas regionkontor i Gävle.

Läs också: Galler ska skydda fisken

Från fiskevårdshåll menar man att utbyggnaden av vattenkraften var den främsta orsaken till att Testeboåns laxbestånd en gång i tiden slogs ut.

Per Nilsson som äger Nilsson kraft har å sin sida sagt till Arbetarbladet att han tycker att kraftverket oförskyllt fått skulden för bristen på lax i Testeboån.

Läs också: Kraftverket har gått 36 år längre än vad experterna trodde

Hur lång tid det kan ta för Nilsson kraft få ett tillstånd enligt miljöbalken är oklart.

Mer läsning

Annons