Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smilla, 16, lyfter sin dubbla vikt

Smilla Hedström är bara 16 år, men håller Europa-rekordet i styrkelyft i sin viktklass. Iklädd landslagsdräkt hyllades hon efter rekordlyftet i Katrineholm i februari.

Annons

Hon hade tränat hårt och hade höga förväntningar när hon åkte med resten av landslaget till Katrineholm för att tävla i Nordiska mästerskapen.

Läs mer: Tjejerna från Gävle som slaktade rekord

– Jag var så klart väldigt nervös. Det var en stor ära för mig att få representera Sverige och att känna att jag var så pass bra var en cool känsla, berättar Smilla.

Först förstod inte Smilla att hon gjort ett rekordlyft.

– Jag var faktiskt lite missnöjd, men så här i efterhand kan jag inte säga att jag är det, säger Smilla och flinar lite.

Smilla är fokuserad när hon lyfter. Många tunga vikter på stången.

Resultatet från tävlingen blev för Smillas del 135,5 kilo i benböj. Inte illa för en 16-åring som själv bara väger 60 kilo.

Läs mer: 15-åriga Smilla siktar mot världsrekord i styrkelyft

Smilla lägger mycket tid på sin träning, när hon tävlar påverkar det hennes vardag en hel del. Allt från kost och träning, till pojkvän och familj ska hinnas med.

– Ibland kan det bli tufft att hinna med allt. Träningen tar mycket tid, men samtidigt är det något som jag tycker är väldigt kul. Man får helt enkelt planera sin vardag på bästa sätt. Jag märker också att jag blir mycket mer avslappnad efter ett träningspass, så jag har lättare att fokusera på andra saker.

Som liten var Smilla alltid intresserad av olika sorters träning som gymnastik och dans. Men efter att ha börjat träna på gym med sin pappa började just styrkelyft verka intressant.

– Eftersom jag redan höll på med den typen av träning och övningar så kändes det självklart. Jag var sugen på att börja tävla i något också, så det var kul att det gick att göra det.

Det är viktigt att talka händerna för ett bra grepp.

Smilla berättar att kosten är viktig – det är viktigt att äta bra och rätt mat. Inför tävlingar gäller det att stanna i sin viktklass, något som gör att Smilla är väldigt mån om vad hon äter. Det är kanske det jobbigaste, då det kan bli stressigt att hålla kolla på. Samtidigt säger hon att det är värt det eftersom tävlingarna är det hon ser fram emot mest.

– Efter invägningen blir det mycket kolhydrater och en traditionell Snickers, säger Smilla och ler.

– Det är oftast veckorna innan som gör mig nojig över viktklassen, men jag vet att jag alltid klarar mig.

Vid Smillas sida finns pappa Tomas och tränaren Roger. Smilla berättar med ett leende hur härligt det är att ha med bra energi på tävlingarna, något som hon tycker att båda ger henne.

– Roger har internationell erfarenhet, så att ha honom med mig på träning och tävling är alltid en stor trygghet, och likaså är det självklart med pappa som gör mig lugn och stöttar mig oavsett vad som händer.

Smilla Hedström har Europarekordet i sin viktklass.

Johanna Berg

Mediaelev på Borgarskolan

Mer läsning

Annons