Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stökig sommar inom äldreomsorgen i Gävle – så säger politikerna

Under sommaren har det rapporterats flitigt om brister i äldreomsorgen i Gävle, både i privatägda och offentliga boenden, och också i hemtjänsten. "Det har varit ganska bedrövligt i sommar. Äldre får inte bästa omsorgen och det har lett till en rad negativa konsekvenser" säger Jörgen Edsvik, (S).

Annons

I början av sommaren avslöjades att Gefle seniorservice använt en Facebookgrupp till att diskutera privata angelägenheter om vårdtagare, vilket de blev polisanmälda för. Gefle Dagblad har rapporterat om stort missnöje hos anhöriga och personal i det nystartade äldreboendet Humana på Söder i Gävle, som inte ska ha uppfyllt sina löften om det nya boendet. Det nya kommunala äldreboendet på Gävle strand har även det upplevt motgångar, där tio personer ur personalen har sagt upp sig på kort tid och de som jobbar kvar har vittnat om brister i organisationen på hemmet. Även den kommunala hemtjänsten har mött kritik sedan Arbetarbladet avslöjade att en kvinna vanvårdats av kommunens hemtjänst.

Enligt omvårdnadsnämndens ordförande Anders Jansson (M), har både det kommunala äldreboendet på Gävle strand och Humana lidit av uppstartsproblem. Han menar att de brister som rapporterats i medier inte i sig är tillräckligt stora för att nämnden ska tillsätta särskilda utredningar, även om de enligt honom följer händelserna noga. Anders Jansson hoppas på att till hösten kommer boendena att ha kommit i bättre ordning vad gäller rutiner och personal. Han påpekar också att den privatägda vården är viktig för vårdtagarnas egen valfrihet.

Är det som har hänt under sommaren tillräckligt för att inleda granskning?

- Nej, vi för förstås en dialog med alla vi har. De redovisar de åtgärder de vidtar. Det ligger i allas intresse med vården att de är nöjda så de har kvar sina kunder, säger Anders Jansson.

Anders Jansson (M), ordförande i Omvårdnadsnämnden.

Tord Fredriksen (V), Omvårdnadsnämnden, är däremot kritisk till systemet med vinstdrivande företag inom äldrevården. Han håller dock med om att problemen som varit under sommaren kan hänföras till uppstartsproblem, både hos Gävle strand och Humana.

- Jag ser det som att nämnden är ytterst ansvarig för det som har hänt. Däremot har jag en viss företåelse för att uppstarter i verksamheter kanske inte alltid blir helt friktionsfria, därmed inte sagt att det inte begåtts en del misstag, säger Tord Fredriksen.

Enligt Tord Fredriksen är skiljelinjen i deras gemensamma problem att Humana drivs av ett privat, vinstdrivande företag medan Gävle strand ägs av kommunen. Han menar att problemen hos Humana, som handlat om löften om vården som inte infriats enligt de anhöriga på hemmet, kan hänföras till att privata aktörer måste marknadsföra sig själva med bra erbjudanden.

- De privata företagen har ett stort behov av att marknadsföra sig för att få kunder, och då kanske det lätt händer att de lovar lite för mycket det är vad jag tror har hänt med Humana till exempel.

Tord Fredriksen (V), ledamot i Omvårdnadsnämnden.

Kommunen har antagit en plan för att successivt öka bemanningen inom äldrevården, främst hos dementa, med 15-20 personer från 2017.

Denna ökade bemanning ska träda i kraft och vara ett direkt svar på den relativt låga bemanningen som vård- och äldreomsorgen i Gävle idag har, uppger Inger Källgren Sawela (M), ordförande Kommunstyrelsen Gävle.

– Det är inte ovanligt att det blir både fysiskt och psykiskt rörigt för de äldre när det plötsligt är helt nya hem och boenden. Det borde man förstå, men det har varit ett problem även tidigare i andra kommuner. Men nu har vi med i budgeten en förstärkning av boendesidan inom vård och omsorg. Vi har haft en ganska låg bemanning i Gävle om man jämför med andra kommuner, säger hon.

Den låga bemanningsstyrkan beror bland annat på en faktor som aktörerna inom Gävles äldreomsorg inte riktigt räknat med, menar Inger Källgren Sawela.

– Anhöriga får idag mindre tid med personal. De som jobbar inom äldreomsorgen har många arbetsuppgifter och inte samma tid för anhöriga.

Inger Källgren Sawela (M) ordförande Kommunstyrelsen Gävle.

Jörgen Edsvik (S), kommunalråd i opposition, håller med Inger Källgren Sawela om att ett av grundroblemen till sommarens situation inom äldreomsorgen är underbemanning. Men han påpekar att Socialdemokraterna i Gävle tidigare gav förslag på en budget där cirka 25 miljoner kronor skulle gå till avveckling av delade turer och ökad bemanning inom äldreomsorgen. En budget som allianspartierna röstade ned.

– Det har varit ganska bedrövligt i sommar. Äldre får inte bästa omsorgen och det har lett till en rad negativa konsekvenser. Sen Gefle Seniorservice kom i bruk uppdagades det hela. Och det har varit ett strutsbeteende från Moderaterna; de har inte haft särskilt bråttom och villiga att ta tag i situationen, säger Jörgen Edsvik.

Enligt honom finns det en för stor och uppenbar vinstjakt i dagens äldreomsorg. Han menar att problemet är att de privata hemtjänstföretagen i Gävle fungerar som vilka företag som helst; och att det är de anställda och de äldre som blir lidande.

– Som många anställda gör idag att de får gå hem och sen komma tillbaka leder till ett konstigt civilt liv. Vi vill inte ha vilda västern som det är idag. Idag finns inga hinder att plocka ut vinst för hemtjänstföretagen.

Jörgen Edsvik (S), kommunalråd i opposition.

Detta har hänt inom äldreomsorgen i Gävle sommaren 2016

Gefle Seniorservice avslöjades i början av sommaren med att de använt Facebook i arbetet, och bland annat lagt ut känsliga uppgifter om kunder där. De är under tiden som de utreds inte valbara inom kommunen, utan har bara de kunder som de hade innan. Det har också kommit fram att de som jobbat inom företaget haft dåliga arbetsförhållanden i form av oklara arbetstider och att de fått jaga timmar.

Humanas nystartade äldreboende på Söder i Gävle har granskats av Gefle Dagblad. Där har framkommit att de anhöriga till de boende är missnöjda med Humanas äldrevård, och att företaget gett stora löften om vården som enligt anhöriga inte infriats. Personalen har också vittnat om uppsägningar och missnöje.

Äldreboendet Gävle Strand är nyuppstartat, och föregicks av en flytt från Sofia Magdalena som skulle renoveras men som istället kommer att lägga ner. Sedan äldreboendet öppnade har 10 personer ur personalen sagt upp sig, och maten som skulle vara hemlagad enligt löfte har istället levererats av Sodexo.

Den kommunala hemtjänsten i Gävle har vanvårdat en kvinna, något som kvinnans son upptäckte när han gjorde besök. Han fann henne då utmärglad liggandes i sitt eget urin.

Mer läsning

Annons