Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort firande av Eid al-fitr i Boulognerskogen

Musik, sång, dans, ansiktsmålning och hoppborgar, var bara några av de saker som fanns, när Eid al-fitr firades i Boulognerskogen i Gävle under lördagen.

Annons

Fastemånaden Ramadan tog slut i onsdags och nu firas den stora festen Eid al-fitr i flera dagar. För andra året i rad arrangerade Gävle islamiska center festen i Boulognerskogen i Gävle.

– Vi vill tacka Gävle kommun och alla andra företag som gör det här möjligt. Det är ett leende på allas läppar, de är finklädda, och så musiken. Det är en härlig stämning, säger Mahjouba Ourtani, styrelseledamot i Gävle islamiska center.

Det var närmare tusen personer som hade hittat till Boulognerskogen denna soliga dag, men alla var inte från närområdet. Mohamad Hassan Armuoch åkte från Gotland för att fira Eid al-fitr i just Gävle.

Mohamad Hassan Armuoch

Det fanns fler hoppborgar uppställda.

–Jag befinner mig här för att fira Eid al-fitr med mina muslimska bröder och systrar, hela den svenska befolkningen, och alla oavsett religion eller ålder, säger han.

Mahjouba Ourtani har ett viktigt meddelande till alla barn som inte kunde fira Eid al-fitr och familjedagarna i fred.

– Familjedagarna är en fest, som ska sudda bort alla dålig minnen och upplevelser som vissa barn har tagit med sig hit. Ingen ska få gå ledsen eller hungrig härifrån. Vi ska kunna uppleva glädje ändå, säger hon.

Högtiden är extra speciell för barnen, som kan måla sig i ansiktet och rita, bland annat. I Boulognerskogen finns hoppborgar, ballonger, en mekanisk tjur och olika leksaker för barnen. Det finns också mat, för den som är hungrig.

Habibh Mukbel, 10 år, tycker att festen Eid al-fitr är rolig. Hon sitter och målar tillsammmans med många andra barn, på en stor duk som lagts ut på gräsmattan.

– Alla barn tycker att det är roligt, säger hon.

Eid al-fitr fortsatte att firas under söndagen.

Mer läsning