Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Straffrättsexperten: "Det finns en utbredd och förlegad inställning att kvinnan har sig själv att skylla"

Straffrättsexperten Madeleine Leijonhufvud kräver lagändring. En samtyckeslag skulle förändra allt.

– Det måste bli straffbart att ha sex utan att försäkra sig om att den andra vill.

Annons

Ord står mot ord. Någon teknisk bevisning är inte användbar eftersom killen tillstår att de haft sex. Brott kan inte styrkas och utredningen läggs ned. Det händer alltför ofta. Antalet anmälningar om våldtäkt har ökat drastiskt i Sverige men antalet fällda våldtäktsmän har inte ökat sedan brottsbalken infördes 1965.

Anledningen till att anmälningarna ökar tror Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt vid Stockholms universitet, kan bero på att fler vågar anmäla.

– Men vi har fortfarande en lag som innebär att man åtalas för våldtäkt om man använt våld, hotat eller utnyttjat offret i en utsatt situation, om offret sov eller var väldigt berusad. Det ställer krav på misshandel av offret då fysisk skada räknas som bevis för våldtäkt. Det räcker otroligt nog inte med att säga nej, säger Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt vid Stockholms universitet.

– Våldtäkt ska inte betraktas som ett våldsbrott utan som ett integritetsbrott, anser jag.

LÄS MER: Josefine blev våldtagen – två dagar senare lade polisen ned utredningen

Ett annat skäl till att så få anmälningar leder till åtal är att åklagaren bedömer om det finns en chans till fällande dom.

– En åklagare gör därför ofta en återhållsam bedömning.

Inom forskningen finns ett begrepp som kallas "frozen fright" och som innebär att man blir paralyserad av rädsla.

– Det är ett begrepp som används i utländska domstolar, men "frozen fright" är inget man tar hänsyn till inom svensk rätt i dag.

Att inte fler blir åtalade tror Madeleine Leijonhufvud även kan bero på att det ofta finns en misstro mot offren.

– Det finns en utbredd och förlegad inställning att kvinnan har lite sig själv att skylla om hon är berusad eller utmanande klädd.

LÄS OCKSÅ: "Utan bevis är det svårt att väcka åtal"

Madeleine Leijonhufvud anser att en samtyckeslag är nödvändig. Hon skrev redan 2008 en utredning om samtycke. En så kallad samtyckeslag finns i många andra länder, till exempel Storbritannien och numera också Tyskland.

– Då räcker det med att någon säger ”nej” för att det ska räknas som våldtäkt. Och då blir fler typer av handlingar straffbara. En parlamentarisk kommitté arbetar just nu med det här och ett lagförslag kommer att presenteras i oktober.

Men förslaget om en samtyckeslag är kontroversiellt, många är emot det och menar att då läggs hela bevisbördan på den åtalade.

– Det handlar om att påverka ett beteende. Ofta tar det lång tid innan en lag får genomslag. Det kom protester även när bilbälteslagen skulle införas. Hur skulle polisen kunna kontroller att alla hade bälte på sig? Och när vi skulle införa en lag mot barnaga 1979 möttes den av samma argument. Hur skulle man kunna bevisa att ett barn blev misshandlat? I dag anser vi att det är fel att slå barn, eller hur?

LÄS ÄVEN: Så blev hennes nej ett ja

Mer läsning

Annons