Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänstemännen vill rädda Villa Sjötorp

På onsdag ska samhällsbyggnadsnämnden fatta beslut om Villa Sjötorps framtid. Då ska nämnden pröva hamnens rivningsansökan. Tjänstemännen vill rädda den historiska byggnaden och föreslår att nämnden ska avslå rivningsbeslutet.

Annons

Det var i fjol som Gävle hamn lämnade in en ansökan om att få riva Villa Sjötorp. Beslutet har tidigare skjutits upp men ska alltså fattas under onsdagen.

Inför nämndens sammanträde har man åkt ut till villan för att skapa sig en känsla av byggnadens skick och om den går att rädda.

– Det finns lite detaljer kvar att ta ställning till innan man fattar det slutgiltiga beslutet, sa Kjell Helling (L), vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, inför besöket.

På onsdag ska Samhällsbyggnadsnämnden fatta beslut om Villa Sjötorps öde.

Innan dess hade samtliga av kommunstyrelsens partier, bortsett från Miljöpartiet, godkänt rivningslovet av Villa Sjötorp.

LÄS MER: Villa Sjötorps öde skjuts på framtiden – ska avgöras i maj

Nu föreslår tjänstemännen att rivningslovet avslås – och går alltså emot kommunstyrelsens beslut. Bland annat ges anledningen att byggnaden är historiskt värdefull och är en del av berättelsen om Gävles storhetstid som handels- och sjöfartsstad.

Hamnen hävdar å sin sida att huset ligger inom riksintresse för hamnverksamhet. Dessutom skriver man att villan påverkas starkt av buller och att det är svårt att hitta något användningsområde för huset.

Kjell Helling berättar att man ska träffas en halvtimme innan nämndsamanträdet på onsdagsmorgonen för att gå igenom de sista detaljerna inför beslutet. Utgången är inte alls självklar. Han beskriver det som att två riksintressen står mot varandra.

– Det kommer att bli en spännande dag, säger han.

LÄS MER: Villa Sjötorp "vanvårdas med flit"

Fram till år 2007 nyttjade föreningen "Sjötorps vänner" villan. Då blev föreningen uppsagd för att hamnen hade planer på att använda den i sin egen verksamhet. Men det var planer som aldrig sattes i verket – och sedan dess har villan stått oanvänd och förfallit.

LÄS MER: Snart avgörs Villa Sjötorps öde

Sedan år 2014 finns ett tillsynsärende hos kommunen gällande ovårdad byggnad och tomt. Och i år inleddes även ett ärende hos Länsstyrelsen Gävleborg där man vill utreda om byggnaden kan bli ett byggnadsminne enligt Kulturmiljölagen.

Mer läsning

Annons