Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helena Nyman: Nej, vi ställer inte liv mot varandra när den ena är Plus och den andra är öppen

Anser ni att det är mer värt att rädda en människas liv än en hund? Den frågan kom till mig.

Annons
Hunden Danilo och Helena Nyman, chefredaktör och ansvarig utgivare på Arbetarbladet.

Bakgrunden är en artikel som publicerades i veckan om den bortsprungna gatuhunden Danilo som försvann från Mehedeby för över ett halvår sedan.

Samtidigt är en 55-årig kvinna i Gävle försvunnen sedan i måndags och en stor sökinsats pågår för att hitta henne.

Artikeln om hunden är endast för våra prenumeranter medan alla kan läsa om sökandet efter kvinnan på Arbetarbladets sajt.

Att efterlysningen på Danilo inte kan läsas av alla har fått många att vädja om att artikeln ska låsas upp. Det här har väckt frågor och tydligen uppfattningen att vi gör skillnad på liv och liv. I vår nyhetsbedömning i det här fallet har några sådana tankar överhuvudtaget inte varit med. Det vill jag vara tydlig med.

Här nedan förklarar jag vår Plus-journalistik.

Rent generellt är det som är öppet på sajten nyheter eller information som inte är unikt för Arbetarbladet. Allmängods som även andra har. Det kan vara en akut aktuell händelse som en brand, olycka eller ett brott. Oftast är detta information från polisen eller ett larm. Det kan vara pressmeddelanden som ett företag, myndighet eller organisation skickat till all media. Det kan också vara viktig samhällsinformation. Eller det kan handla om en försvunnen person, där en akut sökinsats pågår med många inblandade.

Vi vill vara snabbt ute med de här nyheterna och vi vill nå ut brett. Dessutom konkurrerar vi om läsarnas uppmärksamhet med bland annat de lokala Public service-bolagen SVT Nyheter Gävleborg och P4 Gävleborg som har alla sin journalistik öppen på sajterna eftersom de är finansierade med dina och mina licenspengar.

Det som är Plus-märkt på sajten är den unika journalistiken, enkelt uttryckt - det inte alla andra har. När vi gör uppföljningar och fördjupningar på akuta händelser. När vi gör granskningar, avslöjanden eller uppsökande journalistik och träffar människor. Det vill säga det som utgör det mesta av vårt dagliga journalistiska arbete.

Gatuhunden Danilo hade varit försvunnen i över ett halvår. Vi såg det enorma engagemang som denna försvunna hund väckt och att det utfästs en belöning på 10 000 kronor till den som hittar honom. Det var värt att uppmärksamma. Men det är ingen akut händelse – även om alla människor som söker efter hunden naturligtvis kan uppfatta det så nu när första snön snart faller.

Vår journalistik är ofta av den arten att den påverkar många och med ett resonemang att mer ska vara öppet minskar våra chanser att överleva som lokaltidning i framtiden eftersom de digitala intäkterna är avgörande.

Utifrån det här resonemanget vill jag understryka att jag förstår att en hund visst kan väcka känslor och empati och sorgen efter ett försvunnet eller dött djur kan vara stor.

För att svara på frågan i inledningen och om jag ställdes inför ett sådant dilemma; ja, jag värderar ett människoliv högre än ett husdjurs.

Att ta del av Arbetarbladets Plus-journalistik kostar 1 krona första månaden och 99 kronor därefter. Då får du tillgång till all Plusmärkt innehåll på Mittmedias 19 sajter och nyhetsappar.

Mer läsning

Annons