Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoforsrocken – liten festival med stort hjärta

Sexton band spelade på detta evenemang som nu är inne på elfte året.

Annons

Äshtray är punk och sedan kommer Ryggrad. De har ett lågmält tilltal som väl passar denna kvava eftermiddag där åskmolnen hänger över bergen, åt Falun till. Ett samspelt gäng utan tatueringar och andra attribut, de låter musiken tala.

Två scener är det, Parkscenen är den nybyggda, Teaterscenen som under mina ungdomsår tog emot rockartister som Kal P Dal och Jerry Williams för utsålda hus. Det är roligt att Hofors förvaltar sina rocktraditioner, den lilla festivalen med det stora, röda hjärtat.

Dropvision från Sundsvall är ett ungt, kvinnligt band. De har snygga taktbyten, en skön retrokänsla och rakt uttryck. Flat Foot kör traditionell rock, delar av bandet har tidigare kompat bygdens egen Shakin Lee Taylor. Northern Ladies kör den tuffa stilen likt förebilderna Runaways och Susi Quatro. Girlpower med rök på scenen och tunga trummor. Baskery är tre kvinnor som på instrument som ståbas och banjo och de har spelat i alla USA:s stater förutom Hawaii och Vermont. Deras tolkning av Neil Youngs klassiker ”Old Man” är suverän, då bryter solen fram ur åskmolnen.

LÄS OCKSÅ: Northern Ladies ska till Kina och spela på festival med 500 000 besökare: "Overkligt"

Northern Ladies.

Northern Ladies.

Northern Ladies.

Baskery.

Baskery.

Baskery.

Baskery.

Heavy Tiger.

Heavy Tiger.

Gävletjejen Ida Long imponerar med suggestiva låtar och skickliga musiker, en stämningsskapare av rang. Här finns en sensuell och vidsträckt sångröst. Rebel Collective är blytunga och manglar på, utan att be om ursäkt. Besserbitch attackerar utan pardon och känns ibland som den kvinnliga motsvarigheten till Motörhead. Dieselkopf är ytterligare ett Gävlebördigt band som grundar sin dystopi på solid Rammsteingrund. Skönt att de tre rödklädda kvinnorna i Heavy Tiger dyker upp med uppfriskande, glad musik. Deras låt ”Chinatown” påminner mig om en annan powertrio som hette Hurriganes, finsk sisu.

Greybeards har långa hårmanar, fina melodier och gammal, hederlig rockkänsla. Göteborgarna i Lillasyster lät vänta på sig men deras hårdhet innehåller en hel del samhällskritik. Slutligen avslutade Crooked Letter Hoforsrocken för år 2016.

Biljettförsäljningen slutade på 200 sålda, var fanns alla Hoforsbor när ni hade chansen att höra och se kvalitativ rockmusik?

LÄS OCKSÅ: Hoforsrocken lever trots förra årets regnsmäll – "I början var det nattsvart"

Greybeards.

Greybeards.

Lillasyster.

Lillasyster.

Lillasyster.

Hoforsrocken

Hofors Folkets Park

Lördag 30 juli

Mer läsning

Annons