Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovako skär mer – ytterligare 50 jobb bantas bort

Ovako sparar mer. Tidigare planerades att 250 jobb skulle bantas bort. Nu utökas programmet så att styrkan bantas med ytterligare 50 personer med full effekt 2018.

Annons

Det är än så länge oklart hur många som kommer att beröras i Hofors med drygt 1 000 anställda i dag.

– Vi jobbar med att öka produktiviteten och reducera personal på samtliga orter. Det kommer att påverka Hofors också. Men det är för tidigt att säga exakt vilken omfattning, säger Marcus Hedblom, Ovakos vd och koncernchef.

Sedan sparprogrammet lanserades i höstas har cirka 140 medarbetare lämnat specialstålskoncernen.

Marcus Hedblom, Ovakos vd, räknar med ytterligare besparingar.

Sedan tidigare ingår stängningen av fabriken i Forsbacka som innebär att ett 60-tal jobb försvinner från orten. I december gick man över från fyr- till treskift i stål- och valsverket i Hofors vilket innebar att ett 50-tal personer fick sluta med olika former av frivilliga lösningar och att även cirka 20 visstidsanställda fick gå.

Läs också: Vinstras för Ovako – nya besparingar väntar.

Förändringar i sättet att organisera jobbet i Hofors och Hällefors och i marknads- och säljorganisationen väntas sänka kostnaderna mer än vad man tidigare trott.

Ökad produktivitet i finska Imatra och vid anläggningen i Smedjebacken sparar också pengar liksom energibesparingar och lägre inköpskostnader.

Ovakos fabrik i Forsbacka läggs ned under det här året. Drygt 60 jobb försvinner där.

Samtidigt har Ovakos ledning bestämt att valsverket i Hällefors ska behållas. Att stänga valsverket hade krävt mycket tid och varit komplicerat.

– Vi kan spara mycket utan att stänga valsverket. Inte minst i Hällefors har man plockat fram en mängd besparingar som vi tidigare inte trodde var möjliga. Vi har valt att hellre ta enklare, snabbare och lite mindre komplexa besparingar och på så sätt också få ihop en större total besparing, säger Marcus Hedblom.

Det förstärkta sparprogrammet väntas sänka kostnaderna med ytterligare 5 miljoner euro, till totalt 50 miljoner euro med fullt genomslag 2018.

Under vintern har 30–40 tjänster bantats bort i Hofors, utöver de som försvann när man gick ner från fyr- till treskift. Nu kommer ännu fler jobb att försvinna.

En nedläggning av valsverket i Hällefors skulle beröra cirka 150 personer. Nu utökas i stället sparbetinget på de andra orterna.

– Jag räknar med att det blir ett antal eftersom vi är största orten, säger Timo Viiperi, ordförande i If Metalls järnbruksklubb i Hofors.

Det sker samtidigt som metallarbetarna har fullt upp att göra. De jobbar nu treskift – "en historiskt låg nivå i skiftgången", som Viiperi beskriver det – och får lov att gå extraskift för att hinna.

– Då är det svårt att förstå att vi ska spara mer. Vi har fått fler ordrar men prispressen är så stor att vi tjänar inte vad vi borde göra, säger Timo Viiperi och konstaterar att "det blir tuffa tag" när utökade neddragningar ska diskuteras framöver.

Underhållssidan kommer antagligen att beröras.

– Jag hoppas att vi kan bli effektivare och plocka bort inköpta tjänster i stället för att dra in på vår egen underhållspersonal, säger han.

Marcus Hedblom konstaterar att både bemanning och köpta tjänster ses över, både service, underhåll och transporter.

– Vi behöver bli effektivare i våra egna processer men också ställa högre krav på att våra underleverantörer är effektiva. Vi ser också möjligheter att göra energibesparingar som är bra både för ekonomin och klimatet, säger han.

Läs också: Storförlust för Ovako – fallande skrotpriser slår mot företaget.

Läs också: Han flyttar när Ovakos fabrik i Forsbacka stängs

Mer läsning

Annons