Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigare Solidosledaren kämpar för att bli fri – kriminalvården sätter stopp

Den tidigare Solidosledaren från Hofors slåss för att bli villkorligt frigiven. Nu dröjer frigivningen minst ytterligare en månad – sedan 38-åringens överklagan nekats.

Annons

LÄS OCKSÅ: Gängledare misstänkt för brott på Kumlabunkern

Redan som 16-åring dömdes en av Gästriklands mest ökända brottslingar för dråp. Första fängelsestraffet fick han vid 21 års ålder – och som president för mc-klubben Solidos dömdes han sedan till sex års fängelse 2006. Han har även varit ledare för andra kriminella nätverk i Gästrikland.

I slutet på april 2012 dömdes den i dag 38-årige mannen till fem års fängelse efter att ha skjutit en avhoppad gängmedlem genom ett ben i Sandviken året innan.

Tidigast den 22 juli i år kunde villkorlig frigivning bli aktuell, men för drygt en månad sedan beslutade kriminalvården att hålla fast vid sitt tidigare besked att den villkorliga frigivningen ska skjutas upp med en månad och åtta dagar. Något som den före detta Solidosledaren har överklagat.

Bild på förre Solidosledaren från ett av polisens förundersökningsprotokoll.

Enligt 38-åringen har han genomgått en positiv utveckling utan allvarliga incidenter under den senaste tiden samtidigt som han regelbundet talat med psykolog och genomgått anstaltens behandlingsprogram.

Förvaltningsrätten väljer dock att stå bakom kriminalvårdens beslut och avslå överklagandet.

LÄS OCKSÅ: Gängledaren åter i rätten

Sedan det senaste fängelsestraffet trädde i kraft har 38-åringen vid 19 tillfällen tilldelats varning – där den senaste kom 19 maj i år. Varningarna har bland annat gällt hot mot tjänsteman på anstalten i Kumla där han enligt Örebropolisen ska ha "uttalat verbala hot mot flera vårdare", och i höstas misstänktes mannen för att tidigare samma år ha slagit en annan man i huvudet med knytnäven på rättspsykiatriska kliniken i Växjö.

Förvaltningsrätten anser att 38-åringen på ett allvarligt sätt brutit mot regler och villkor och med anledning av detta skjuts den villkorliga frigivningen upp till slutet på augusti.

Enligt Arbetarbladets senaste uppgifter är 38-åringen för närvarande placerad på högsäkerhetsanstalten Hall i Södertälje.

LÄS OCKSÅ: Tidigare Solidosledare från Hofors åtalas för misshandel

FAKTA/Före detta Solidosledarens bakgrund

38-åringen fick den första allvarliga domen mot sig redan som 16-åring 1993. I ett svartsjukedrama högg han ihjäl sin rival med en kniv under ett slagsmål. 16-åringen hävdade att han hade handlat i nödvärn, sedan den andre attackerat honom med kniv. Han dömdes för dråp, men påföljden blev vård inom socialtjänsten.

Året därpå rånade han tillsammans med en kamrat, under en permission från hvb-hemmet, en busschaufför i Gävle på hans plånbok. Tingsrätten dömde ut sex månaders fängelse, men hovrätten ändrade till fortsatt vård.

1998 kom den första fängelsedomen, tre månader, för bland annat en grov misshandel.

2006 var Hoforsbon ledare för det Bandidosanknytna gänget Solidos i Gästrikland som låg i fejd med konkurrenten Outlaws. När polisens spaningar visade att en väpnad drabbning mellan grupperna närmade sig gjordes ett tillslag mot Solidos klubblokal på Näringen i Gävle. Där fanns bland annat vapen. Flera ledande medlemmar dömdes till fängelse, bland annat Hoforsbon till sex år.

Sedan han kom ut i juli 2010 misstänktes han för en rad brott. Några har lett till åtal, men bevisen har inte varit tillräckliga.

För skottet i benet i Sandviken 2011 satt han först häktad, men släpptes. Efter några månader greps han igen, men frikändes i tingsrätten. Sedan fälldes han av hovrätten.

Mer läsning

Annons