Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Justitieministern ryter ifrån om näthat: "Kan förstöra människors liv"

Artikel 1 av 1
Hälsingekvinnor kränks på porrforum
Visa alla artiklar

Justitie-och migrationsminister Morgan Johanssons (S) besked är tydligt. Näthatet ska bekämpas.

Annons

Näthat och kränkningar på internet är ett reellt problem för många unga. Enligt en undersökning som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor publicerat har ungefär hälften av alla i åldern 16–25 år någon gång utsatts för kränkningar på nätet.

– Det är ett allvarligt problem, som dessutom växer. Ett problem är att vår lagstiftning inte har hängt med verkligheten, till exempel gällande olaga hot, förtal och ärekränkningar, säger Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister.

Läs mer: Raderade forumet efter granskningen – då rasade medlemmarna: "Helt värdelöst"

Enligt en undersökning från Brå läggs så mycket som 96 procent av alla anmälningar gällande brott på internet ner utan någon åtgärd. Något som regeringen vill förändra – genom ett kommande lagförslag.

Om du håller på och kränker, hotar och förföljer människor ska du ställas till ansvar. Budskapet ska vara att vi kan komma åt dig

Regeringen vill även stärka polisens förmåga att bekämpa brott på nätet. Ett exempel är skapandet av polisens nya it-brottscentrum, som särskilt jobbar med att bekämpa hatbrott och brott mot fri-och rättigheter.

– Sen tror jag också att det behövs en tydlig lagstiftning. Då får rättsväsendet möjlighet till fällande domar och det gör att polisen kan prioritera brotten, säger Morgan Johansson.

Näthat, hot och kränkningar har aktualiserats i flera omgångar. Att ändra på lagar kan dock dra ut på tiden. Ett exempel är grooming-lagen, som tog flera år att få på plats.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) under en debatt  i riksdagen.

Morgan Johansson är dock övertygad att det inte ska ta lika lång tid den här gången.

– Jag tog emot utredningen gällande straffrätten kring näthat och kränkningar i våras. Nu jobbar vi med ett lagförslag som ska ges till riksdagen under hösten, så att vi kan få en ny lag på plats så snabbt som möjligt, säger han.

Du ser ingen risk att det drar ut på tiden?

– Nej, det här är en prioriterad fråga och en väldigt viktig reform. Vi måste genomföra det här, eftersom verkligheten sprungit ifrån lagstiftningen för länge sedan, säger han.

Läs mer: Hälsingetjejer hängs ut på sexsajt: "Man byter bilder och onanerar i smyg"

De gamla lagarna kring förtalsbrott, till exempel förolämpning och ärekränkning, kom till i en tid där brottet kunde vara skvaller på stan, eller då förolämpningar levererades öga mot öga.

– Nu är det en annan tid. Tidigare kunde du flytta ifrån byn om skvallret inte gav sig, men du kan aldrig flytta ifrån internet, och det glömmer aldrig. Det kan förstöra människors liv. Därför måste staten se strängare på de här brotten än vad vi gjort tidigare, säger Morgan Johansson.

Näthat drabbar ofta unga personer. Bilden är arrangerad.

Läs mer: Hängdes ut på sexsajten – bröt ihop: "Tänker på mina barn"

Den utredning som ligger till grund för den kommande lagskärpningen har fått starkt stöd från berörda myndigheter.

– Det bästa vore naturligtvis att vi haft en lag på plats tidigare. Det enda jag kan säga till personer som drabbas av näthat i dag är att vi jobbar så fort vi kan.

Tror du att den här lagen är tillräckligt för att stävja problemet?

– Det är en bra början. Sedan får vi utvärdera det, precis som allt annat. Det är viktigt vilka signaler samhället sänder ut. Om du håller på och kränker, hotar och förföljer människor ska du ställas till ansvar. Budskapet ska vara att vi kan komma åt dig, säger Morgan Johansson.

Få koll på din närhet med Arbetarbladets app:

Ladda ner den här till Iphone

Ladda ner den här till Android

Alla artiklar i
Hälsingekvinnor kränks på porrforum