Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När Daniel blev kär i Victoria fick vi problem på redaktionen

Annons

I fredags döptes lilla prins Oscar. SVT direktsände själva dopet i tv och Arbetarbladet livesände på webben. Vi var på plats i Ockelbo och pratade med stolta Ockelbobor om Ockelbosonens senaste tillskott i familjen. Ett självklart publicistiskt val 2016.

Men så var det inte för 14 år sedan.

När personlige tränaren Daniel Westling från Ockelbo i maj 2002 pekades ut som kronprinsessans nya pojkvän ska jag ärligt säga att vi fick hicka på redaktionen. En våg av förvirring och osäkerhet sköljde över oss. Helt plötsligt stod vi handlingsförlamade. Vi som var så vana att varje dag göra bedömningar med en journalistisk grundtrygghet i ryggen. Klart vi visste vad en bra nyhet var. Det ska en journalist känna i magen. Men nu var vår säkerhet som bortblåst.

Kvällstidningarna och damtidningarna gick i spinn. Oj, vad de hade väntat på den här romansen som dessutom hade den kittlande ingrediensen mannen av folket och kvinnan av börd.

Som ni förstår var vi på Arbetarbladet inte lika upprymda. Vad hade en lokaltidning egentligen med ett nyförälskat par att göra?

Diskussionerna gick höga på våra redaktionsmöten. "Det är inte nyhetsjournalistik att spekulera i vem Victoria är kär i". "Kungafamiljen är inte lokaljournalistik". "Jag vägrar att ligga i buskarna utanför Daniels hus och vänta på att få en bild". "Vad gör jag om jag möter paret på promenad i Ockelbo?"

Det blev mängder av nya frågeställningar som vi brottades med, inte bara i början utan under flera år. På den tiden var jag nyhetschef med placering i Sandviken som hade ansvaret för bevakningen av Ockelbo. Jo, vi chefer ansåg att Arbetarbladet skulle skriva, göra det på ett ansvarfullt sätt och betrakta uppgifter om Daniel och Victoria som andra uppgifter och göra den sedvanliga nyhetsbedömningen; är det av intresse för allmänheten? Är svaret ja? Ja, då ska vi rapportera.

Varje publicering fick också försvaras utåt mot läsarna. Insändarsidorna fylldes med besvikelse över att den stolta arbetartidningen numera gick rojalisternas ärenden. Bara att nämna kungahuset var direkt provocerande. Man hotade med att säga upp tidningen.

Inte fick vi mycket ut av att vara den enda tidningen med en lokalredaktion på orten heller. Ockelboborna slöt sig samman för att ge Daniel och Victoria en fristad. De skulle få gå och handla på Ica utan att bli fotograferade. Och så var det verkligen. Inget ont sagt om det, det var en fin gest som fungerade. Men onekligen försvårar det reporterjobbet om ingen vill prata med en.

I dag känns det här resonemanget ganska avlägset. Vi kan konstatera att intresset för kungahuset ökat och att vi journalister bidragit till det. Media ser ett allmänintresse i vad som händer kungahusets medlemmar.

Arbetarbladet gjorde lokaljournalistik av Daniel Westling. Nu är tidningarna i Dalarna i samma situation när Sofia Hellqvist från Älvdalen gift in sig i familjen Bernadotte som en kvinna av folket. Men den första chocken att reportrar på en lokaltidning ska befatta sig med kungligheter, har de sluppit.

Mer läsning

Annons