Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturskyddsföreningen överklagar björnjakt i Gävleborg: "Rent jaktliga motiv har fått styra"

Naturskyddsföreningen Gävleborg överklagar beslutet om björnjakt i Gävleborgs län till förvaltningsrätten och begär inhibition, det vill säga att man vill att inga björnar får skjutas innan saken har prövats av domstolen.

Annons

Länsstyrelsen har tagit beslut om att totalt 25 björnar får fällas vid årets jakt.

Men Naturskyddsföreningen i Gävleborg menar att beslutet strider mot den svenska jaktförordningen och EU:s art- och habitatdirektiv.

Naturskyddsföreningen överklagar att 25 björnar ska få skjutas i Gävleborg i år. Man vill att förvaltningsrätten river upp länsstyrelsens beslut.

Naturskyddsföreningen anser att jakten kommer att innebära att antalet björnar i länet blir färre än 360, vilket är förvaltningsmålet för hur många björnar man vill att det minst ska finnas.

En licensjakt under året skulle innebära ett så stort ingrepp att det inte är förenligt med kravet om gynnsam bevarandestatus, menar Naturskyddsföreningen.

– Vi ställer oss mycket kritiska till beslutet och att de rent jaktliga motiven får styra beslutsfattandet hos Länsstyrelsen Gävleborg, säger man i ett uttalande.

Mer läsning

Annons