Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende oroliga över stökigheter vid Perslundaskolan: "Det känns som att Ockelbo har blivit laglöst"

Den senaste tiden har det varit stökigt vid Perslundaskolan. Enligt Åsa Frank som bor i närheten av skolan har ungdomar som håller till där druckit alkohol, eldat och slagits med varandra. ”Hela samhället har ett jättestort ansvar att erbjuda skollediga ungdomar aktiviteter i en nykter miljö”, säger hon.

Annons

Bilden är från 2014 och visar gamla Perslundaskolan.

Sedan början av sommaren har Perslundaskolans skolgård blivit ett tillhåll för ungdomar. Åsa Frank som bor i närheten har sett hur de som håller till där har eldat, åkt runt med trimmade mopeder och EPA-traktorer, druckit alkohol, klättrat runt på skolans tak och slagits med varandra.

– Jag är framförallt orolig för att det börjar brinna och att de eldar upp skolan. Sen att de dricker sig redlösa och att det har varit slagsmål där gör att det blir olustigt.

LÄS OCKSÅ: Följ med in i nya Perslundaskolan

Hon säger att det är flera grannar som har reagerat och att hon ringt polisen men att ingen har kommit efter samtalet.

– De säger att de ska skicka någon men det kommer aldrig någon. Polisen måste engagera sig mer. Jag tror att det räcker att de bara visar sig, säger hon.

Åsa säger att polisens frånvaro är något som märks av i hela Ockelbo och inte bara i samband med stökigheterna kring Perslundaskolan.

– Det känns som att Ockelbo har blivit laglöst och jag har grannar som har samma uppfattning.

Mikael Hedström, presstalesman på polisen Gävleborg, menar att detta inte enbart är en fråga för polisen, utan att alla måste hjälpas åt.

–All vår verksamhet är prioriterad verksamhet. Särskilt under sommaren så tvingas vi prioritera vad vi ska åka ut på. I höst kommer vi få mer tid till sånt här när våra kommunpoliser i Ockelbo är tillbaka från ledigheten. Är det nu så att det är ungdomar som inte sköter sig så får man fundera på hur man kan lösa det här. Alla måste hjälpa till – föräldrar, skola, socialtjänst. Vår del är att utreda om brott har begåtts.

Han säger också att den här typen av stökigheter kan vara svåra för polisen att göra något åt. Förra tisdagen fick polisen ett samtal från en person som meddelade att tre ungdomar eldade vid skolan. Larmet kom in vid 22-tiden och när en polispatrull kom dit 40 minuter senare var ingen kvar på platsen.

Åsa Frank berättar att hon jobbar aktivt för att få igång en grannsamverkan där man bland annat vill föra en dialog med ungdomarna. Hon säger precis som Hedström att ansvaret inte enbart ligger hos polisen.

– Hela samhället har ett jättestort ansvar att erbjuda skollediga ungdomar aktiviteter i en nykter miljö så de har något att göra.

Hon tycker att man borde sätta upp kameror så att man kan identifiera vilka det är som håller till vid skolan så att man kan prata med föräldrarna. Ett förslag som Helén Norell Tagesson, tillförordnad rektor på Perslundaskolan¸ ställer sig bakom.

– Kameraövervakning har jag föreslagit flera gånger. Jag tycker definitivt att vi ska ha kameror här, det skulle behövas.

Hon berättar att vaktmästaren hittat tre nyplanterade träd som var sönderbrutna under onsdagsmorgonen. Om det var ungdomar som gjort det kan hon dock inte svara på.

LÄS OCKSÅ: Prins Daniel inviger Perslundaskolan i Ockelbo – följ vår livesändning här

Mer läsning

Annons