Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbos nya kommunchef – "Jag har starka känslor för Ockelbo"

Charlotta Ryd tar över som kommunchef i Ockelbo efter Lars Sjödin. God kommunikation och att vara lyhörd för organisationen och medborgarna, ser hon som viktiga egenskaper för att bli en bra kommunchef.

Annons

Nu arbetar Charlotta Ryd på Länsstyrelsen i Gävle. Hon visar in mig till sitt lilla trivsamma kontor och det första man lägger märke till är att fönsterbrädorna och hyllorna är prydda med blommor.

– Jag tycker om att ha det fint runt omkring mig, säger hon.

Charlotta Ryd är enhetschef för miljöenheten. Hon har bland annat hand om den generella miljötillsynen och kontrollerar också stora miljöfarliga företag, såsom Sandvik och Korsnäs.

– Jag har inte varit här så länge, men jag trivs bra på Länsstyrelsen också. Det är inte därför jag vill byta jobb, säger hon.

Ockelbo kommun ligger henne varmt om hjärtat, eftersom hon tidigare har arbetat som bygg- och miljöchef i kommunen. Det är också den erfarenheten som gör att hon vill jobba där igen.

Läs också: Hon blir ny kommunchef i Ockelbo

– Det är en trevlig kommun, fin natur och trevliga människor. Det finns engagemang och driv och det gillar jag, säger hon.

Själv hoppas hon att hennes eget engagemang och driv ska smitta av sig på de anställda i organisationen och att hon ska bidra till bra stämning.

– Jag är engagerad och har lätt för att sätta mig in i en fråga. Det tror jag är en förutsättning för att bli en bra kommunchef. Jag har också jobbat med olika typer av frågor tidigare och nu kommer det bli en stor bredd på det som tas upp, säger hon.

Läs också: Ockelbo spännande för ny bygg- och miljöchef

Charlotta Ryd har tidigare ingått i kommunens ledningsgrupp och tillväxtgrupp, som jobbar för att utveckla Ockelbo, och hon tror att det är delvis därför som hon fått tjänsten som kommunchef. Hon tillträder 15 september och efterträder då Lars Sjödin, som har haft posten i ungefär åtta år.

– Det är ju en utmaning så klart, men det ska bli spännande. Det jag framför allt har uppmärksammat är att Lars Sjödin har lyssnat på de inom organisationen och det tror jag är jätteviktigt, säger hon.

Utmaningen, enligt Charlotta Ryd, består av att Ockelbo är en liten kommun med mindre resurser, men som ändå ska utföra samma saker som de större kommunerna. Men hon ser också många fördelar.

Läs mer: Ockelbos kommunchef Lars Sjödin slutar – får nytt jobb inom Region Gävleborg

15 september tillträder Charlotta Ryd som kommunchef för Ockelbo.

– Det är lättare att få ihop organisationen, eftersom den inte är så stor. Sen blir det också kortare beslutsvägar och det är bra, säger hon.

Någon som är nytt för henne är uppmärksamheten av media, eftersom hon som kommunchef kommer att vara en mer offentlig person än tidigare, men det ser Charlotta Ryd inga problem med.

Läs också: Framtidens centrum i Ockelbo

– Det är nytt för mig att exponeras i media, men jag får lära mig efterhand och blir väl sen mer och mer van med det också, säger hon.

Charlotta Ryd ser fram emot att börja sitt nya arbete och hon inser att kommunchefen har en viktig roll inom kommunen och ska få arbetet ska fungera.

–Min roll är att förverkliga politiska beslut, få till en så bra och effektiv organisation som möjligt och få alla att trivas. Då tror jag man gör ett bättre jobb, säger hon.

Charlotta Ryd

Ålder: 43 år

Familj: Sönerna Figo 16 år och Teo 14 år, och maken Jakob.

Bor: I en villa i Hagaström, Gävle

Intressen: All form av motionsträning: Springa, åka längdskidor, simma och rida. Umgås med familj och vänner.

Kuriosa: Har haft fotbollstränaren Sven-Göran "Svennis" Eriksson som barnvakt.

Mer läsning