Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor helg i Jädraås för tågentusiaster

I helgen arrangeras Stora Tåghelgen i Jädraås. Fyra ånglok och en bildressin från 1937 är i trafik och kommer åka på järnvägen mellan Jädraås och Tallås.

Annons

Bildressinen var från början en landsvägsbil som byggdes om på 30-talet. På lördag kan man provåka den.

– Det är lite unikt att vi kan ställa upp så många vagnar som är i skick. Det är mycket jobb bakom kulliserna med att renovera och hålla igång tågen. Så det ska bli kul att visa upp att man har förmågan, orken och lusten att hålla igång, säger Rikard Johanson som är ansvarig för evenemanget.

Han räknar med att ångloken och bildressinen ska locka ganska många besökare i helgen. Vädret ska vara bra och tidigare år har Stora Tåghelgen lockat över 1000 personer. En del är tågentusiaster som har rest en bit för att delta, men de allra flesta är barnfamiljer från närområdet med varierande tågintresse.

– Även om man inte är superintresserad så är det en spännande utflykt. Det är en speciell atmosfär med skrammel, kolrök och tutor. I dag blir man instängd i en liten plåtbit när man åker tåg och det går väldigt fort. Här är det en annan upplevelse. För de äldre blir det kanske lite nostalgiskt och för de yngre blir det en historielektion där man själv får vara med. Man blir en statist i föreställningen.

Utöver tågtrafiken finns det en hel del annat för besökarna att uppleva. Dockmuseet i Järdaås håller öppet och under lördagen bemannar medlemmar i Gävle Filatelisällskap järnvägens postvagn. På söndagen håller även Ockelbo församling sin traditionella järnvägsgudstjänst i Tallås.

Av allt som Stora Tåghelgen har att erbjuda så sticker ändå bildressinen ut tycker Rikard.

– Den är lite unik. Det är en landsvägsbil från början som man byggde om på 30-talet. Man använde såna här fordon förr när det inte fanns vägar. På lördag kan man åka den.

Mer läsning

Annons