Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen oroliga för framtiden – sträcker ut en hand: "Inget mer politiskt käbbel"

En ekonomi i kris, en sjukvård under hård press och en arbetslöshet som inte ger med sig. Nu sträcker regionens oppositionspartier ut en hand till majoriteten, med förhoppning om en gemensam lösning för framtiden.

Annons

Patrik Stenvard (M), vill samarbeta med majoriteten för att lösa Region Gävleborgs kris.

Region Gävleborg behöver komma på fötter igen. Så kan man sammanfatta oppositionspartiernas syn på dagsläget.

Det står klart efter att Samverkan Gävleborg (som består av oppositionspartierna Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet) bjudit in majoriteten till nya samtal.

Läs mer: Vårdcheferna krisbrev till personalen – sjukvården i allvarlig ekonomisk knipa

Nu har de identifierat tre områden som de vill försöka hitta en bred politisk samsyn inom, tillsammans med den styrande majoriteten inom Region Gävleborg.

– Ekonomin, sjukvårdens utmaningar med personal, till exempel inom ambulansen och primärvården, samt arbetslösheten. Inom de tre områdena anser vi att vi borde kunna komma fram till en samsyn om hur vi ska lösa det, säger regionrådet Patrik Stenvard (M).

Nu bjuder han och de övriga regionråden i opposition in majoritetspartierna till samtal. Målet är att hitta en positiv väg framåt för länet.

Vi att vi borde kunna komma fram till en samsyn om hur vi ska lösa det, säger regionrådet Patrik Stenvard (M).

I ett pressmeddelande beskriver oppositionen utvecklingen som oroväckande utan några större hopp om förändring. De anser att länet står inför stora utmaningar och menar att det krävs mer handlingskraft och ansvarstagande än vad den nu sittande politiska ledningen visar.

– Dags för en kraftsamling där vi lägger prestigen åt sidan. Vi vill jobba tillsammans och framåt. Inget mer politiskt käbbel, nu behöver vi hitta gemensamma lösningar, säger Patrik Stenvard.

Läs även: Krisen i sjukvården kom som en överraskning för ledningen – "Vi har inte haft full kontroll"

Vidare skriver partierna i Samverkan Gävleborg att det råder stor osäkerhet både vad gäller personalförsörjning och akutsjukvård i regionens hälso- och sjukvård. Som exempel nämner de att arbetet med att lösa sommarbemanningen fortfarande inte är löst och att det råder brist på personal inom flera kompetensområden.

– Sammanfattningsvis råder ett mycket bekymmersamt läge både vad gäller patientsäkerhet och tillgänglighet för våra invånare, skriver partiet i sitt pressmeddelande.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons