Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så säger kommunalråden om tiggeriförbud "Många är väldigt aggressiva – nödvändigt att hitta en lösning"

Under torsdagen meddelade civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi att regeringen överväger att införa tiggeriförbud i Sverige. Utspelet har väckt stor debatt. Så här ställer sig Nordupplands och Gästriklands kommunalråd till tiggeriförbud.

Annons

Inger Källgren Sawela (M) kommunstyrelsens ordförande Gävle

–Jag är ingen förbudsivrare. Vi ska ha lagar och regler som ska gälla alla men jag tror inte att vi behöver en ny lagstiftning. Däremot ska vi som kommun se till att de lagar som finns följs. Det innebär att man bor på ett lagligt sätt, agerar på ett lagligt sätt och att man inte begår brott. Att försöka hitta ett sätt att kunna leva för dagen har jag svårt att se som ett brott.

Inger Källgren Sawela säger också att man fattade ett kommunalt beslut i Gävle när Alliansen tog över om hur man ska agera när en illegal bosättning sätts upp i kommunen.

– Vi hade olagliga bosättningar ute på Gävle Strand där man bodde utan vatten och avlopp. Det är inte tillåtet så de blev avhysta. Så vitt jag vet så finns det inga illegala bosättningar i kommunen i dag. Det kan komma tillbaka men då har vi en handlingsplan för hur vi ska agera.

Magnus Jonsson (S) kommunalråd Ockelbo

– Rent ideologiskt så är jag av den uppfattningen att det inte finns någon människa som vill tigga pengar. Det måste man förstå. Men man kanske måste reglera det på något sätt för det har inte hjälpt att vi har försökt föra en dialog med de här länderna.

Vad innebär de regulationerna? Kan man tänka sig ett förbud mot tiggeri på vissa platser i ockelbo?

– Jag har inte satt mig in i den här frågan tillräckligt för att göra ett sådant uttalande. Det är för tidigt för att svara på. Först vill jag läsa vad Shekarabi har sagt.

Bengt-Olov Eriksson (S) finanskommunalråd Tierp

–Någonting behöver göras åt tiggerisituationen. Om förbud är den bästa lösningen vet jag inte. Men att något måste göras är ställt utom tvivel.

Kritiker menar att ett förbud mot tiggeri är att kriminalisera fattigdom. Hur ser du på det?

– Jag håller inte riktigt med. Hur det än är så är det ju ingen som tigger frivilligt. Men man måste hitta en lösning på den här frågan. Nu är det många som blir besvärade över att det sitter så mycket tiggare och det har jag full förståelse för.

Socialdemokraterna har tidigare sagt att man är emot ett förbud mot tiggeri. Är du förvånad över Ardalan Shekarabis utspel?

–Jag ser inget konstigt i det. Det är ett bra uttalande. Det har blivit allt fler tiggare och många är väldigt aggressiva. Därför blir många skrämda för att gå ut på gatorna. Det är nödvändigt att hitta en lösning, om det handlar om att kriminalisera tiggeri eller inte kan jag inte svara på. Men det är bra att det tas ett initiativ och nu ska vi titta på hur våra nordiska grannländer har hanterat den här frågan.

Kerstin Almén (S) kommunalråd Sandviken

– Ett tiggeriförbud skulle jag absolut inte tycka om. Vi har haft en motion uppe i Sandvikens kommun om att införa tiggeriförbud och det har vi avslagit. Så länge jag får bestämma om saken blir det inget sådant förbud i Sandviken.

Marie Larsson (S) kommunalråd Älvkarleby

–Jag tycker personligen att det viktigaste är att fortsätta jobba för att länderna som tiggarna kommer ifrån tar sitt ansvar. Det är där problematiken ligger.

Sådana diskussioner har förts men det har inte hänt så mycket. Är det en lösning som fungerar?

– Nej det har inte hänt så mycket men diskussionerna måste fortsätta. Sedan måste vi också diskutera vad vi i Sverige kan göra för de som kommer hit. För det är människor som lever i misär och inte sällan finns det barn som är med när framförallt romer kommer och livnär sig på att tigga här.

Hur ser du på att röster inom Socialdemokraterna har svängt i frågan om tiggeriförbud?

–Jag tycker att svängningen är ganska naturlig. Ingen kan undgå att se att det finns människor som lever i misär i vårt land. Frågan är hur man ska gå tillväga. För mig är det svårt att se att ett förbud mot tiggeri skulle vara en lösning. Man kan inte förbjuda fattigdom.

Marie-louise Dangardt (S) kommunalråd Hofors

–Nu har inte jag sett eller hört det han har påståtts ha sagt. Generellt så kan jag säga att man kan inte förbjuda människor att vara fattiga.

Mer läsning

Annons