Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äckelvattnet i Sandviken en gåta – nu kallas externa specialister in

Det illaluktandet vattnet i Sandviken förbryllar de ansvariga. Nu har Sandviken Energi kallat in experter för att få svar på vad som är fel. Under tiden fortsätter människor rapportera in om vatten som både smakar och luktar illa.

Annons

Sandviken Energi har kallat in vattenexperter.

Arbetarbladet rapporterade häromdagen att något inte står rätt till med dricksvattnet i Sandviken.

Sandvikenbor har sedan en tid tillbaka samlats på sociala medier och diskuterat vad detta kan bero på. Och många berörda har hört av sig till Sandvikens Energi AB och gjort en felanmälan.

LÄS MER: Mona får utslag av unket vatten

Enligt rapporter och kommentarer på sociala medier, berättar människor att vattnet bland annat smakar "dy", "alger" och "akvarievatten", samt att det luktar "sjö" i duschen.

I Facebook-kommentarer till Arbetarbladets artikel skriver Sandvikenbor att deras kranvatten "inte går att dricka pga lukten" och "en dag fick jag brunfärgat vatten".

Vissa skriver att de nu inte längre dricker vattnet i bostaden.

Ett fåtal människor skriver dock att de inte är berörda eller inte känner någon skillnad sedan tidigare.

Enligt Anders Kock, tillförordnad produktionschef för vatten och avlopp på Sandviken Energi, är vattnet fullt drickbart.

De prover som tagits visar att vattnet tjänligt.

Trots dessa tidigare provtagningar har man nu valt att utöka felsökningsarbetet i Sandviken.

– Vi har tagit in två specialister på vatten; två konsulter. Vi är ute och provtar nu, vi kör en sväng idag, vi har kört en sväng i måndags och nästa måndag också. För att få en kontinuerlig provtagning, säger han.

– De prover vi skickat hittills visar ingenting, och det gör oss ännu mer fundersamma.

Det mest underliga menar produktionschefen att även om felsökningar kommit in från hela Sandviken, så är de helt slumpmässiga.

Han ger ett exempel.

– Det var inte ett ställe. Först i början gällde det flerfamiljsbostäder, men bara en lägenhetshavare åt gången, säger han.

Anders Kock berättar att man förutom att ta vattenprover hemma hos folk som felanmält, även tar vattenprover i Sandvikens vattentorn och vattenverket i Rökebo.

Och det är i Rökebo som Öjarens vattentäkt ligger, den som Sandviken tar sitt dricksvatten ifrån.

– Vi trodde i början att det var ett på fel monokloramin-anläggningen uppe i Rökebo. Det tyder inte på det. Då skulle det ha luktat ruttet i ledningarna, säger han.

LÄS OCKSÅ: Godare dricksvatten i Sandviken tack

Mer läsning

Annons