Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åk tidsmaskin i Årsunda – träffa vikingar i verkliga livet

Vikingar har inte funnits i Gästriklands skogar på ungefär tusen år. Men under två sommarveckor i Årsunda väcks de uråldriga vikingtraditionerna till liv. Häng med Arbetarbladet på en resa tillbaka i tiden.

Annons

När Arbetarbladet svänger in på parkeringen utanför vikingagården i Årsunda söder om Sandviken, anländer samtidigt en grupp förväntansfulla barn med sina föräldrar. De ska alldeles snart få uppleva hur det var på vikingatiden med sina egna ögon. Allra först ska de tilldelas sina nya vikinganamn.

Vidar Sigfrid Axelsson och Frans al Zahiri under sitt dagsbesök på Vikingagården.

– Mitt vikinganamn blev Udd, säger Vidar Sigfrid Axelsson.

– Och mitt blev Inge, säger kompisen Frans al Zahiri.

Barnen kommer under dagen att få prova på en mängd olika aktiviteter tillsammans med ett tjugotal vikingentusiaster som bor på gården under två veckors tid.

Anna "Jorunn" Krång är barnens guide för dagen. Hon kommer från Våmhus utanför Mora och har tillbringat sina tre senaste somrar på vikingagården i Årsunda.

– I dag visar jag runt barnen, men annars håller jag på med vävning ganska mycket, säger hon.

Anna Krång berättar att hon alltid varit fascinerad av historia, och särskilt av vikingatiden.

– Jag kommer hit varje sommar för att släppa allt annat och umgås med alla andra som också tycker det är jätteroligt med vikingatid.

Anna

För ungefär tusen år sedan levde vikingarna i Årsundas skogar och borta på gravfältet vid kyrkan finns gravar att skåda för de intresserade. Själva projektet Årsunda Viking startades av Sandvikens kommun på tidigt nittiotal i syftet att skapa fler jobb på orten.

Färgglad runsten.

I dag är det den ideella föreningen Fafner som driver vikingagården med hjälp av föreningsbidrag från Sandvikens kommun och inträdesavgifter från besökare. Men trots att mycket jobb sköts ideellt är det en hel del hårt arbete som utförs på gården. I matstugan kokas mat för samtliga besökare, hos smeden görs diverse smycket och verktyg och ute i spöregnet försöker två män att tillverka en ugn med händerna.

En ugn tillverkas i lera av två män.

Kladdigt i regnet.

Borta vid bågskyttet sitter Erik Hammarberg och väntar på bättre väder. Besökarna har för tillfället tagit skydd från skyfallet i en av vikingastugorna ovanför. Här på vikingagården går han under namnet Digre.

– Tjusningen med det hela är att träffa likasinnade och få tillverka saker till sitt historiska intresse.

Erik

Caroline "Ylva" Olsson kommer ursprungligen från Valbo men bor numera med sin familj i Sundsvall. Hon har varit delaktig i vikingagårdens verksamhet i nästan ett decennium.

– Känslan att vara här är bara "åh". Man väljer att åka hit och jobba på sin semester.

Caroline

Caroline

Det är svårt, näst intill omöjligt, att ta miste på passionen som entusiasterna på gården har för vikingatiden. Barnen på besök får i detalj uppleva hur det var att leva i trakterna på 900-talet. Vidar Sigfrid Axelsson och Frans al Zahiri bränner av varsina leenden framför Arbetarbladets kamera.

– Vi vill komma hit flera gånger, utropar bägge två samtidigt.

Vikingagården har öppet dagligen fram tills helgen då den avslutas med en marknad.

Utanför smeden på vikingagården.
Årsunda Viking har öppet fram till nästa helg.

Mer läsning