Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Algblomning kan vara orsaken till det stinkande vattnet i Sandviken – ny vattentäkt behövs

Orsaken till Sandvikens vattenproblem kan vara algblomning. Grundproblemet är att Sandviken tar sitt vatten från en ytvattentäkt, vilket gör det svårare att rena vattnet. Ett långsiktigt arbete pågår därför med att byta ut Öjarens ytvatten mot grundvatten från Årsunda.

Annons

Öjaren används idag som Sandvikens huvudsakliga vattentillgång.

Det är ifrån Rökebo vattenverk vid Öjaren som Sandvikens tätort får sitt vatten.

Sandviken tar idag allt sitt kranvatten därifrån och därför klassas sjön som ytvattentäkt.

Arbetarbladet har tidigare rapporterat om Sandvikenbor som beskriver att vattnet luktar och smakar illa, samt att människor upplever att vattnet i deras bostäder är " dyigt" och "brunfärgat".

Runt 50 felanmälningar har gjorts och vattenprover är nu skickade till Tyskland för vidare undersökning, uppger Sandviken Energi AB.

Hittills har inga av de prover som tagits visat på att vattnet skulle vara farligt att dricka. Men man ska höra av sig till Sandviken Energis kundservice om man vill felanmäla.

LÄS MER: Sandviken Energi vet inte vad vattenfelet beror på

Enligt Sandviken Energi kan förklaringen till vattenproblemen vara det ovanligt varma majvädret.

– Det finns flera saker som tyder på att detta beror på en naturlig algblomning, men det är en hypotes vi arbetar efter än så länge. Det vi ska komma ihåg är att våra prover och undersökningar hittills visar att algerna inte är farliga, säger Anders Kock, tillförordnad produktionstekniker.

Han säger att ämnen i alger kan orsaka de smaker och lukter som Sandvikenbor beskriver att de upplevt.

Faktumet att Öjaren är en ytvattentäkt medför även andra utmaningar.

Ove Svahn, drift- och processingenjör på Sandviken Energi.

– När man har ytvatten har man något som är mer påverkat av naturen. Och det kräver en större reningsprocess, förklarar Ove Svahn, drift- och processingenjör, Sandviken Energi.

Han förklarar att en reningsprocessen av sjövatten kan liknas vid att man pumpar in brunt te i reningsverket, med uppgift att rena bort tefärgen från vattnet.

– Det är precis lika som när du går efter en bäck och ser den där vita skumbollen. Då är det aluminium och järn som naturen börjat rena, säger drift- och processingenjören.

LÄS MER: Studie: Jordens grundvatten dräneras

Sandviken Energi arbetar för att på sikt kunna fasa ut ytvattnet i Öjaren till förmån för en ny grundvattentäkt i Årsunda.

– Vi har ett mål på 100 procent grundvatten till slutet av 2017 för att bli mindre känsliga för klimatförändringar, tillägger Anders Kock.

Tanken är att Öjaren ska vara kvar som reservvattentäkt.

LÄS OCKSÅ: Sandviken Energi ansöker om att få ta grundvatten från Årsunda

Mer läsning

Annons