Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Algblomning låg bakom Sandvikens stinkande vatten

Under sommaren har många Sandvikenbor fått stinkande och illasmakande vatten från kranarna. Nu visar tester att det var algblomning som var den bakomliggande orsaken.

Annons

Öjaren används idag som Sandvikens huvudsakliga vattentillgång.

Precis som man trott från början var det algblomning i sjön Öjaren som orsakade det stinkande och illasmakande vattnet som många Sandvikenbor fått från sina kranar under sommaren. Detta är slutsaten av den utredning som Sandviken Energi låtit genomföra.

LÄS MER: Algblomning kan vara orsaken till det stinkande vattnet i Sandviken – ny vattentäkt behövs

Algblomning är ett naturligt fenomen som enligt SandvikenEnergi ska ha tillkommit eftersom maj månad var ovanligt varm. Trots att algblomningen gjort att vattnet smakade och luktade annorlunda, ska det ha varit helt ofarligt att dricka enligt vattenleverantören.

– Vi tar alltid regelbundna tester och under denhär perioden tog vi väldigt många. Vi har erbjudit att genomföra prover hos de kunder som har hört av sig till oss och har inte haft någon anledning att tro att det har varit farligt, säger Ida Lindahl, informationschef på SandvikenEnergi.

I ett pressmedelande skriver Sandviken Energi att algblomning som fenomen säkerligen kommer bli vanligare i och med klimatförändringarna. Därför vidtar man nu åtgärder fö att vara rustad inför framtiden.

– Algblomning är ett naturligt fenomen och vi kan inte påverka var det blommar. Däremot kan vi påverka var vi tar vattnet ifrån och därföreftersträvar vi att använda 100 procent grundvatten. Det är vatten som har bättre kvalitet och som smakar bättre. Bland annat har vi börjat ta in grundvatten i produktionen i Rökebo, säger Ida Lindahl.

Mer läsning

Annons